Modern motorfabrik redo för steg IV
Inför avgaskrav steg IIIB väljer motortillverkarna antingen EGR- eller SCR-tekniken men inför avgaskrav steg IV tvingas man kombinera båda systemen. Det kommer att ge dyrare motorer och eventuellt ökad bränsleförbrukning.
Fiat Power Train, FPT, är en av världens modernaste motorfabriker med en kapacitet av 1 000 motorer per dag. Här tillverkas motorer med 3, 4 och 6 cylindrar från 15 olika block som kombineras med 6 olika toppar. Samma grundmotor kan tillverkas både för diesel och gasdrift och med alla möjliga kombinationer av elektronisk bränsleinsprutning med commonrail till helt mekaniska system tillverkar FPT inte mindre än 800 olika motorvarianter i sin anläggning i Turin i Italien.
De större motorerna har SCR-system för att klara avgaskrav steg IIIB medan de mindre har EGR-system. Kortfattat innebär SCR att avgaserna tillförs en urealösning mellan motor och katalysator medan EGR innebär en återcirkulering av avgaserna, båda sätten för att minska mängden koloxid och partiklar.
– Det är nämligen billigare att tillverka med EGR-teknik på små motorer och med SCR-teknik på stora och tvärt om. Gränsen går ungefär vid 74 kW (100 hk), berättar Maoro Moretti, chef för Fiat Power Train.
Avgaskrav steg IIB börjar gälla den 1 januari 2011 för motorer över 130 kW (175 hk) och den 1 januari 2012 för de mindre. Båda systemen har för och nackdelar för användaren men SCR-tekniken ger en mindre bränsleförbrukning. Detta har varit positivt eftersom bränsleförbrukningen konstant ökat i takt med införandet av tidigare avgaskrav; steg I, II och IIIA.
När det blir aktuellt med avgaskrav steg IV blir det troligtvis sämre ingen i dubbel bemärkelse. Då tvingas motortillverkarna kombinera SCR- och EGR-teknik vilket innebär ökade produktionskostnader, vilket måste tas ut av slutkunden, och troligtvis att bränsleförbrukningen ökar igen.
Bakgrunden till att Fiat Power train tillverkar så många olika varianter är att de inte enbart tillverkar motorer till CNHs egna traktorer och anläggningsmaskiner samt Ivecos lastbilar utan säljer även motorer till externa tillverkare som Merlo, Dieci och Carraro. Man tillverkar motorer till traktorer och självgående lantbruksmaskiner, anläggningsmaskiner, lastbilar, båtar och för stationärdrift.
Det är motorer med cylindervolym från 3 till 6,8 liter och med effekt från 37 till 441 kW (50–600 hk).
Motorfabriken i Turin började som ett projekt år 1996 och stod klar år 2000. Investeringen uppgick till 300 miljoner euro enbart i utrusning eftersom byggnaderna redan fanns där. Då ägdes den gemensamt av amerikanska Cummins samt italienska CNH och Iveco, de båda sistnämnda ingår i Fiatgruppen. I dag är FPT helägt av Fiat och därmed stämmer namnet Fiat Power Train perfekt.
Det är en modern fabrik, tyst och ren. Blocken kommer från externa gjuterier i Tyskland och Brasilien men bearbetas i Turin.
Flödet är modernt och det mesta sker med robotar. Man tror inte att man befinner sig i en verkstadsindustri eftersom det är tyst och rent. De ansvariga ingenjörerna har sina arbetsplatser som i ett öppet kontorslandskap mitt ute i fabrikslokalen. På så sätt finns de nära de som arbetar praktiskt med motortillverkningen. Det tar ett dygn från det att ett rått motorblock kommer in i ena änden av anläggningen till det finns en färdig och provkörd motor i den andra.
På vägen har blocket bearbetats, alla komponenter har monterats på, motorn har lackerats, olja har fyllts på och motorn har testkörts i en speciell testbänk.
Under produktionen tas slumpvis valda motorer bort från bandet för att genomgå ytterligare tester.
Alla arbeten utförs vid stationer där en grupp montörer är ansvariga. Arbetet vid en station avslutas med att man signerar vad man gjort vid en dator. Informationen sammanställs centralt och man har exakt kontroll över hur lång tid alla moment tar för varje enskild motor.
Maoro Moretti berättar att de kommer att tillverka 98 000 motorer i Turin i år. Det är en ökning med 40 procent jämfört med 2009. Produktionen sjönk rejält 2009 som en följd av lågkonjunkturen men han är ändå nöjd. Eftersom de tillverkar motorer till så många olika användningsområden blev inte nedgången lika stor som för många andra motortillverkare och man är nu åter i nivå med 2006 års produktionssiffror som inte var dåliga de heller.