Moderna maskiner skapar tuffa utmaningar
Komplexa, teknikintensiva och specialanpassade. Ja, det är framtidens lantbruks- och entreprenad maskiner, och de är redan här. Med det följer en stor utmaning för branschföretagen när det gäller att hitta kunniga och kompetenta medarbetare. Idag råder det stor brist på såväl mekaniker som tekniker. På Lantmännen-ägda Lantmännen Maskin och Swecon Anläggningsmaskiner har man därför gjort gemensam sak för att påbred front säkerställa att man alltid har rätt medarbetare att tillgå.
Det råder idag generell brist på maskinmekaniker i Sverige och orsakerna är många. Alltför få har de senaste åren utbildats på landets gymnasieskolor och yrkets status har sjunkit. Dystra prognoser, men det finns ljus i tunneln. För första gången sedan år 2011 har nu antalet förstahandssökande till gymnasieskolans fordons- och transportprogram ökat.
– För oss i maskinbranschen är det självklart att maskintekniker är ett framtidsyrke. De flesta av våra produkter blir alltmer komplexa och kräver fördjupad teknisk kunskap för att servas och underhållas. I en tid då efterfrågan på mekaniker är stor kan man känna sig säker på att hitta en både trygg och spännande framtid i vår bransch, säger Anita Asklund HR- och Kommunikationsdirektör på Division Lantbruk.
En annan viktig inkörsport är vuxenutbildningen som bidrar till att skapa en bra mix av kvalificerade medarbetare där yrkeserfarenhet likväl som mångfald är positiva drivkrafter. En lyckad satsning tog sin början hösten 2016 när Lantmännen Maskin, Swecon och Mercedes Lastvagnar tillsammans med Lernia och Arbetsförmedlingen tog fram en helt ny yrkesutbildning. Med den är 18 elever nu snart färdigutbildade och hälften av dem har redan fått anställning.
Det råder ingen tvekan om att utbildningssatsningen är en stor framgång för de deltagande företagen men främst för dem som funnit sysselsättning och erbjudits jobb direkt efter utbildningen. En av de som deltagit i programmet och som nu fått fast anställning på Lantmännen Maskin i Staffanstorp är Amjed Ali Abdi. Han är uppvuxen i Irak, där släkten fortfarande driver lantbruk, och han kom till utbildningen med stor kunskap om maskiner och en stark vilja att utvecklas.
– Amjed kom snabbt ut i praktik hos oss och efter vidareutbildning inom el och hydraulik är han nu en viktig kugge i vårt serviceteam säger Robert Nilsson, verkstadschef på Lantmännen Maskin i Staffanstorp.
Idag är de flesta maskiner beroende av datoriserade lösningar vilket kräver bredare systemkunskap och specialistkompetens. Yrket är därför i ständig omvandling och kompetensutveckling på arbetsplatsen är en given och viktig förutsättning för att kunna utföra arbetet på bästa sätt.
– Vidareutbildning och utveckling i yrkesrollen är oerhört viktigt. För vår organisation är det här en vinna-vinna lösning. Vi får in duktiga individer som kan växa tillsammans med oss säger Sandra Serler, HR-chef på Lantmännen Maskin.