ANNONS

Inte mer mögel i Eko-spannmål

SLU svarar på artikeln om mer svampar i ekologisk spannmål.
Vi menar att rubriken ”Hälsorisker med ekologisk spannmål” är missvisande. För det första var det antalet svamparter som var fler i ekologisk odling, inte mängden svamp. Mängden svamp varierade mycket mer mellan olika fält än mellan eko och konventionellt. För det andra är det inte svampar i sig som är farliga att äta utan de mögelgifter som vissa svampar kan bilda. Utifrån den forskning som finns i nuläget går det inte att säga att det förekommer mer eller mindre mögelgifter i ekologisk spannmål än i konventionell. Det har nyligen gjorts en stor genomgång av forskningsläget där man kom fram till detta. För det tredje handlar vår studie om svampar på blad och inte på kärnor, därför är hälsorisker för människor inte direkt relevant. Det går därför inte att dra slutsatsen att det finns några hälsorisker med ekologisk spannmål vare sig utifrån den aktuella studien eller generellt sett.

Läs förra artikeln här.

Relaterade artiklar