MÖJLIGT ATT HINDRA SPRIDNING AV VANLIGASTE VIRUSINFEKTIONERNA HOS KOR
Cirka 80 procent av alla mjölkkobesättningar drabbas regelbundet av infektioner med RS- och Coronavirus. Korna och kalvarna får hosta, diarré och lunginflammation som kan leda till att djur avlider. Lantbrukaren går miste om intäkter och drabbas av extra kostnader. Ny forskning visar att det går att undvika infektionerna.
Att så många som 80 procent av alla kor och kalvar regelbundet insjuknar av RS- och Coronavirus har lett till att infektionerna av många ses som ett normalt inslag i produktionen. Om näringen följer forskarnas råd om att öka smittskyddet och låta kontrollera mjölken skulle det gå relativt fort och enkelt att förbättra djurens hälsa och lantbrukarens lönsamhet.
Dagens situation leder till att kostnaderna för vård av sjuka djur och produktionsbortfall är mycket stora. Att det inte finns några verksamma och effektiva vaccin gör det än mer angeläget att försöka begränsa virusens framfart.
Ny forskning visar att smittan inte är luftburen eller överförs via vilda djur som man tidigare trott. Istället är det främst inköp av djur och människor som rör sig mellan gårdarna som sprider smittan, vilket också leder till att virus nyintroduceras i en besättning regelbundet. Med ett gott smittskydd blir däremot infekterade besättningar mycket snabbt spontant fria från båda infektionerna då det inte finns något som tyder på förekomst av kroniska smittspridare.
– Eftersom det förutom djurinköp är människor som sprider smittan går det att skydda sig. Stövlar och rock som hör till ladugården och bra möjligheter för besökare att tvätta händerna gör stor skillnad. Sedan vi startade forskningen har flera gårdar hållit sig helt fria från smitta, berättar Anna Ohlson på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
Det har visat sig att en gård med bra skydd kan vara helt fri från dessa infektioner under lång tid trots att det finns smittade besättningar i närheten.
Forskarna har undersökt 300 besättningar i olika delar av Sverige under tre år. De har tagit fram en metod för att se om RS- och Coronavirus finns och hur det utvecklas i en besättning. Under studietiden blev alla gårdar som var inkluderade från Jämtland fria från RS-virus.
– Genom att undersöka mängden antikroppar i mjölk från förstakalvare ser vi om gården nyligen varit utsatt för smitta eller är fri från infektionerna. Fria besättningar bör bara köpa djur från andra fria gårdar och vara mycket noga med smittskyddet. Med mycket enkla medel kan två av de vanligaste virusinfektionerna hejdas, berättar Anna Ohlson
Anna har sett många exempel på RS- och Coronavirusets effekter. Ett typiskt exempel är en besättning på 100 kor som infekterades. Lantbrukaren uppskattade kostnaderna för veterinärbesök och medicin till 100 000 kr. Därutöver avled två kor och produktionsbortfallet var betydande. Viruset ledde också till att korna lättare fick andra sjukdomar, till exempel mastit.
Det finns inga vetenskapliga beräkningar på hur stora kostnaderna är för RS- och Coronavirus. Ett mycket försiktigt antagande är att infektionerna orsakar kostnader på 400 kr per ko och år. Den totala årskostnaden för Sveriges mjölkproducenter närmar sig då 150 miljoner kr.