Någon tjänar just nu mycket pengar på livsmedel – och det är inte lantbrukaren
Inflationen biter sig fast i det svenska samhället och landade i juli månad på samma nivå som juni, det vill säga 6,4 procent. Enligt de rapporter som kommit har bland annat livsmedelspriserna ökat, något som är synnerligen märkligt med tanke på att allt utom socker fallit i pris det senaste året.
Och det har inte fallit lite heller. I augusti år 2022 kostade vete på Matif 338:75 euro per ton. Då stod den svenska kronan i 10:64 mot en euro. Svenskt pris blev därmed 3:60 kronor per kg. I dag kostar vete på Matif 230:75 vilket blir 2:73 svenska kronor per kg med dagens växelkurs, 11:83 för en euro.
Spannmålspriset har således fallit i svenska kronor med drygt 24 procent på ett år.
Räknar man på samma sätt för rapsen har den fallit med 42 procent.
För ett år sedan betalade svenska mejerier 5:88 kronor per kg till mjölkproducenterna. I dag betalar de 4:29 kronor, minus 27 procent.
Kött har stigit i pris det senaste året, men bara svagt enligt Jordbruksverkets statistik och socker är egentligen det enda av det som produceras i Sverige som ökat i pris. Socker handlas på börsen i London och stod för ett år sedan i 551:72 brittiska pund per ton. I dag är sockerpriset på den börsen 692:10 pund per ton. Den svenska kronan har även försvagats mot pundet och med hänsyn till valutan har sockerpriset stigit med 40 procent på ett år. Importerade grönsaker och frukter har enligt uppgift ökat i pris, något som dels kan förklaras med den försvagade svenska kronan.
Men totalt sett har råvaror för att producera livsmedel minskat i pris i svenska kronor under det senaste året. Under denna tolvmånaders period har även energipriserna minskat och det enda som egentligen bidragit till kostnadsökningar är lönerna, som enligt avtalsrörelsen i våras landade på strax över 3 procent.
Spannmål, rotfrukter, kött, ägg och mejeriprodukter, som totalt sett tillsammans minskat i pris borde utgöra grunden för svenska livsmedelspriser och kompensera mer än väl för viss prisökning för importerad frukt och grönsaker samt ökat pris på socker.
För oss inom lantbruket förefaller det därmed synnerligen märkligt att livsmedelspriserna då ökar totalt sett. Detta under ett år då livsmedelsjättarna kallats till finansministern för att förklara priserna, detta under ett år då flera livsmedelskedjor slagit sig på bröstet om hur de sänker priserna på olika livsmedel och detta under ett år då konsumenter flitigt hoppat från den ena butiken till den andra för att finna prisvärda produkter.
Här ligger en hund begraven!
Stämmer inflationssiffrorna så är det någon som sitter och tjänar mycket pengar just nu på maten vi äter – och det är inte lantbrukaren!
Hur många gånger är det mjölkpriset sänkts i år?
I affären syns ingen sänkning. Tvärtom höjde ICA priset på 1,5 l ekologisk från 19,50 till 20,50 för några månader sedan. Var hamnade den höjningen? Inte i bondens fika i alla fall.
Det är sjukt att detta får fortgå.
Går snart inte bo kvar i detta maffia land rent äckligt är det
Håller med, vem är det som bestämmer och styr egentligen??
Det kan ju vara ICA som drar vinstlotten. De ökar ju vinsten i Q2 trots “tuffa tider”
ICA Gruppens omsättning i Q2 steg till 37 823 Mkr (34 586 Mkr).
Rörelseresultatet (exl jämförelsestörande poster) i ICA Gruppen var något högre än samma period i fjol, 1 629 Mkr (1 511 Mkr)
I ICAs Q2-rapport framgår tydligt att ICA Sverige ökar omsättningen men tappar i resultat. Det är Apotek Hjärtat som drar upp koncernens resultat.
Ica drar alltid vinstlott. Och de behöver inte hantera katastrofskördar på 2,5 ton /ha korn. Gödslat med 520kg npk för 9,50kr/kg.
Regeringen borde göra något åt livsmedelsjättarna det finns ingen konkurrens de har monopol och roffar åt sig vinst och höjer priset istället för att sänka det
Jag vill tacka dig Anders, för dina kloka och välformulerade ord i denna debattartikel som idag även publicerades i Kristianstadsbladet/Norra Skåne. Hoppas att du skickat den till fler tidningar.