ANNONS

När det som skulle vara säkert blir osäkert

Sverige har inte varit i krig sedan år 1814. Det betyder att Sverige är det land i världen som haft fred under längst tid. Sverige valde att vara neutralt under både första och andra världskriget. Men nu är det historia.

Moderaterna och Liberalerna har alltid velat bli medlemmar i Nato men på en eftermiddag väljer Sveriges två största partier, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, att överge den svenska alliansfriheten, som under lång tid visat sig fungerat bra, att också välja denna linje. Därmed blev det en klar majoritet i Riksdagen för en Natoansökan.

Självklart gjorde de på ett vis rätt inför riksdagsvalet denna höst då Ryssland ett halvår tidigare startat ett fullskaligt krig mot Ukraina som endast ligger några hundra mil från Sverige och då många svenskar kände sig oroliga.
Då ville 61 procent av alla svenskar gå med i Nato. Av övriga 39 procent fick Miljöpartiet och Vänstern, som var emot en Natoansökan,  en ovanligt stor del av riksdagsrösterna. Även i dag är det en stor majoritet av svenska folket som vill bli medlemmar i Nato, trots att ansökan stött på patrull.

Nu har det snart gått ett år och vad händer?
Vi är fortfarande inte med i Nato.
Vi har retat upp Rysslands president Vladimir Putin och Turkiet och Ungern står av olika anledningar i vägen för Sveriges inträde i Nato.

Medan vi väntar på att släppas in i Nato eldar folk i Sverige upp heliga skrifter utanför utvalda ambassader i Sverige.
Vi retar upp den muslimska världen genom den ena kränkande handlingen efter den andra.
Man kan frågar sig varför?
Det kan naturligtvis vara en slump, men det kan också vara iscensatt från Moskva som vill skapa oro och internationella problem för Sverige.

Det kan också vara iscensatt från länder i den muslimska världen. Länder som många gånger har interna problem, bland annat för de inte behandlar kvinnor jämlikt med män.
Kan ledare i dessa länder samla många muslimer mot Sverige  har de mycket att vinna på hemmaplan.

Det finns således många sidor av den svenska Natoansökan. Om vi skulle ansökt eller inte är för sent att diskutera nu. Man kan dock anse att några partier vände lite väl snabbt i frågan utan att först göra sin läxa och inget parti av dem som ville med i Nato diskuterade eventuella problem med en ansökan och ett medlemskap.

Det kan uppstå ytterligare problem innan Sverige kommer med i Nato och det kan givetvis bli bekymmer framöver när vi är medlemmar, bekymmer som inte uppstått om vi fortsatt vara neutrala.

Men nu får vi hoppas och förutsätta att det blir till det bättre på sikt och i dag göra det bästa av situationen.

 

Relaterade artiklar

2 kommentarer om “När det som skulle vara säkert blir osäkert”

  1. Anders Niléhn

    exakt

  2. Sebastian

    Man kan lite grovt och burdust förenkla och likna N.a.t.o vid en poliskår som ska ha högsta våldskapitalet i ett litet samhälle. Det är dom och ingen annan – som kommer skydda de små torpen i dess närhet. Sheriffen ska alltså såväl vara avskräckande samt beväpnad nog för att ta hand om det eventuellt kommer banditer utifrån som vill invadera och elda upp ett litet hus. Det blir komiskt om huset är bebott av en liten klick människor, (tänk små tonåringar ) som minsann tycker det allra viktigaste är hur vi sorterar tvätt eller tilltalar varandra i hushållet = naivt och lyckligt ovetandes om att allt dom äger och känner kan eldas upp av den arga moben som stryker omkring i skogarna utanför…. NATO med deras kärnvapen-paraply är väktaren vi tyvärr behöver. Fredsrörelsen, vilsna anti-etablissemang tokar är dom som inte är vuxna att inse detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.