ANNONS

Naturbruksskolan Uddetorp får pris för arbete med biologisk mångfald

Blommor längs åkrar och inventering av insekter är insatserna som skolan jobbar med för att gynna den biologiska mångfalden. För det har de blivit utsedda till att få Västra Götalandsregionens årliga miljöstipendium.

Skolan drivs av Naturbruksförvaltningen som är en del av Västra Götalandsregionen. Förvaltningen har i uppdrag att driva naturbruksskolor och att vara en del i landsbygdsutvecklingen i Västra Götaland.
– Vi har en unik möjlighet på vår skola. Vi låter forskning, innovation och vår skolverksamhet mötas under samma tak. När elever och studerande är delaktiga i arbetet hoppas vi att det ska bli naturligt att tänka biologisk mångfald i deras framtida yrkesliv. De är framtidens naturbrukare och blir bärare av kunskapen till sitt stora kontaktnät i branschen, säger rektor Karin Rosén.

”Ingen quick fix”
Miljöstipendiet delades under fredagen den 12 maj ut för att uppmärksamma särskilt bra miljöinsatser gjorda på verksamheter i Västra Götalandsregionen. På plats var Joel Lilljebjörn som är verksamhetsutvecklare på Naturbruksförvaltningen och en av dem som drivit arbetet med biologisk mångfald de senaste åren. Tillsammans med Ulf Johnsson, driftsledare, och eleven Edward Kvist tog de emot den ärofyllda utnämningen.
– Det här är ingen quick fix. Vi måste jobba med biologisk mångfald på flera fronter och hela tiden, säger Joel Lilljebjörn. Vi vill vara ett gott exempel som andra kan ta efter. Vi testar och visar vägen och delar gärna med oss av våra erfarenheter.

Naturbruksskolan har under lång tid arbetat med biologisk mångfald. Det som uppmärksammas särskilt i samband med prisutdelningen är arbetet med att så remsor av blommor längs med åkrarna för att skapa viktiga livsmiljöer för pollinerande insekter. En annan åtgärd är inventeringar av blommor, insekter och fåglar.
– Med hjälp av den informationen hoppas vi kunna ta bättre beslut och anpassa skötseln av våra marker. Vi kan gynna pollinerande insekter samtidigt som åkrarna kan fortsätta producera mat även på lång sikt, säger Joel Lilljebjörn.

Har du sett till klöverhumlan?
…eller den Violettkantade guldvingen? Antagligen inte. Det är nämligen exempel på rödlistade arter som upptäcktes vid inventeringen av arter.
– Vad vi förstått är arbetet med att inventera både pollinatörer och blommor på ett så systematiskt sätt som vi gör tämligen unikt i Sverige. Vi hoppas kunna bygga upp dataunderlag som även kan inspirera och användas av andra aktörer, säger Joel Lilljebjörn.

Så fortsätter arbetet
– I det nystartade projektet SamBio jobbar vi tillsammans med andra projektpartners för att öka kunskap om biologisk mångfald hos skolelever och näringsliv. Vi hoppas på ett långsiktigt mål där vi ser en bättre informerad allmänhet i Västra Götaland och mer initierade beslutsfattare i näringslivet, säger Paula Bäckman områdeschef i Naturbruksförvaltningen.

Relaterade artiklar