ANNONS

Nederbörden som kommit gör nytta

Merparten av prognosfälten har haft en god utveckling trots att det har saknats regn på många platser. Senaste nederbörden som kommit i delar av området var dock välbehövlig.

Alla fält är nu i stråskjutningsfasen och sannolikt kommer kväveupptaget att öka under kommande vecka efter regn. Markens kväveleverans är fortsatt större än genomsnittsåret och i flertalet fält finns ännu gödselkväve kvar i marken. Detta rapporterar Greppa Näringen.

Kväveupptag i södra och västra Sverige
I detta nyhetsbrev redovisar vi mätresultat och platsdata från Skåne, Västergötland och Kalmar. Vi redovisar även kväveupptag i gödslingsförsök i Ängelholm och Lund.
 
I de områden som fått regn är markfukten nu god
Nederbörden som kommit har varit ganska lokal, men på många håll har det kommit tillräckligt mycket regn för att tillfört kväve ska kunna transporteras ner i profilen och bli upptagbart av grödan.

God tillväxt i Skåne
Utvecklingen i de sydsvenska höstvetefälten är fortfarande ganska tidig, huvudsakligen DC 32. Men det kyligare vädret kan bromsa utvecklingstakten under denna veckan.

Kväveinnehållet i grönmassan varierar mellan 37 och 105 kg N / ha i fälten och mellan 17 och 95 kg N/ha i ogödslade rutor. Om vi jämför med genomsnittet för tidigare år är fältleveransen relativt hög, medan det totala kväveupptaget i gödslade fält är något under medeltalet för stadium 32. Efter den nederbörd som kommit ökar sannolikt upptagstakten. Sedan förra veckan har innehållet av kväve i ovanjordiska delar ökat med mellan 0 och 40 kg N i gödslade fält och mellan 0 och 32 kg N i nollrutorna. Skillnaderna är stora och vi kan se att faktorer som förfrukt (se bild 6 nedan) bevattning och stallgödsel i växtföljden har stor betydelse i år. Även gödslingstidpunkt och om det kommit nederbörd efter gödsling har haft betydelse för grödornas kväveinnehåll.

Relaterade artiklar