Nötköttet ska stanna kvar
Det konstaterade Rikke Lundsgaard, agronom och lantbrukspolitisk rådgivare i Danmarks Naturfredningsforening, vid klimatkonfernesnen iClima i Köpenhamn i måndags. Lantbruksnytt har redan rapporterat i webbTV från konferensen som handlade om hur lantbruket ska klara livsmedelsförsörjningen i framtiden i kombination om att vara koldioxidneutralt innan år 2050.
Rikke Lundsgaard slog fast att nötkreaturen på felaktiga grunder får ta hela smällen för koldioxidusläppen inom lantbruket och menade på att man kan aldrig se på ett enskilt livsmedel utan allt måste ställas i ett sammanhang.
För nötkött gäller att idisslare kan omvandla gräs och annat foder som människor inte kan äta. De håller landskapet öppet och sett till mängden energi och protein som levereras med mjölk och kött är inte koldioxidavgången större än för vegetabilier. Det går inte att bara jämföra vikten. Det samma gäller för all animalieproduktion. Jämför man näringsvärdet i stället för enbart vikten belastar många växtbaserade livsmedel miljön mer än animalier.
Se tidigare inslag från iClima i Köpenham på www.lantbruksnytt.com/tv/ och välj programmen 2019-03-19 och 2019-03-20.