Nu sätter vi mål för Sveriges livsmedelsproduktion
I arbetet med att ta fram Livsmedelsstrategin 2.0 var livsmedelskedjans aktörer tydliga med att vi behöver mätbara mål för svensk livsmedelsproduktion och att de ska följas upp. Nu ber Jordbruksverket allav som företräder en verksamhet eller bransch inom livsmedelskedjan att lämna in förslag.
Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att ta fram förslag på mätbara mål. Jordbruksverket ska inom ramen för uppdraget inhämta synpunkter och ha en nära dialog med livsmedelskedjans aktörer.
Fokus på mål för primärproduktionen
— Eftersom uppdragstiden är så kort, förslaget ska lämnas till regeringen den 15 oktober, kommer vi att fokusera på mål för primärproduktionen inom jordbruk, trädgård och sjömat. Men vi tar gärna emot förslag inom hela livsmedelskedjan. Mål för primärproduktionen påverkar ju även övriga led, som förädling och handel, säger Åsa Lannhard Öberg som samordnar uppdraget.
I uppdraget nämner regeringen exempel på målsättningar; en försörjningsgrad på 80 procent för kött och mjölk, 150 procent för spannmål och 100 procent för gröna proteiner. Vidare nämns en produktionsökning av sjömat med 80 procent. Men detta hindrar inte att vi för fram förslag på andra typer av mål, exempelvis kopplat till handelsnetto.
Måluppföljningen ska inte öka företagens administrativa börda
— Redan idag tar vi fram mycket statistik som kan användas som indikatorer på livsmedelskedjans utveckling, exempelvis data för produktion och konsumtion samt beräkningar av försörjningsgrad. SCB tar fram handelsstatistik. Vi ser därför ingen stor risk för att uppföljningen av de mål som sätts kommer leda till en ökad administrativ börda för företagen, säger Mirja Hjers, enhetschef.