Ny biostimulant på marknaden
Efter år av forskning kompletterat med labb och större fältförsök har Amoravis konsekvent gett en positiv tillväxt på grödor såsom potatis, spannmål, sallad, örter och träd. Amoravis förbättrar växternas rotsystem och ger en ökad avkastning. Produkten har genomgått omfattande fälttester där som exempel matpotatisskördar ökar med som minst 25 procent och skogsplantor med 44 procent, vilket innebär intressanta ekonomiska fördelar för lantbrukarna och en mycket positiv inverkan på miljön.
Biostimulanter har funnits på marknaden i flera år nu men en del försök har inte visat på någon förbättring. Det har även skett en del förändringar på marknaden då Timac Agro drog sig bort från den svenska marknaden för några år sedan.
Men nu kommer företaget Letavis med produkten Amoravis.
– Vi är glada över att kunna erbjuda Amoravis till lantbrukare i Norden. Ökad hållbar matproduktion kräver snabba åtgärder, en kamp som lantbrukare redan tar sig an dagligen, trots ekonomiska utmaningar och svag ersättning. Vi ser därför en potential i Amoravis, som bidrar till kraftigt ökad avkastning, bättre miljö och ett mer lönsamt lantbruk. Amoravis har utvecklats med lantbrukarna i fokus, produkten är enkel att addera till befintlig infrastruktur och odlingsmetoder, samtidigt som den ger en markant ökad avkastning, säger Gustav Nadal, ordförande i Letavis.
Som ett första steg i marknadsintroduktionen riktar Letavis sig mot potatisodlare och plantskolor för skogsindustrin, vilka är en central del i Sveriges matförsörjning och ekonomi.
Affärsmodellen är även den framtagen för att göra Amoravis så tillgänglig som möjligt för svenska lantbrukare. Kunderna som använder Amoravis betalar endast för produkten om de vill beställa igen. Detta är en del i marknadsintroduktionen där Letavis önskar skapa en stärkt ekonomi bland lantbrukare i Sverige, genom att öka avkastningen och eliminera risk.
Letavis använder således en frivillig betalningsmodell för att minimera den ekonomiska risken för lantbrukare samtidigt som de främjar långsiktiga samarbeten.
Lantbrukare betalar vid beställning den initiala tillverkningskostnaden för Amoravis. Produkten tillverkas, doseras och skickas sedan direkt till gården.
Efter skörd sker fakturering upp till produktens verkliga pris, men betalningen är då frivillig. Om lantbrukaren inte ser ökad avkastning eller lönsamhet, betalar de inte den sista fakturan. Detta säkerställer att lantbrukaren bär en mindre finansiell risk, särskilt vid händelser som extremväder eller växtsjukdomar.