Ny metod för att upptäcka bomullsmögel på oljeväxter
Den fruktade skadegöraren på oljeväxter, bomullsmögel, har inte kunnat upptäckas innan det har blivit för sent att bekämpa den. Med realtids DNA-test kan smitta nu upptäckas tidigare och bekämpningen anpassas bättre.
Forskare har tagit fram ett realtidstest som visar om bomullsmöglets DNA finns på oljeväxtens kronblad. Testet visar om smittan finns i det enskilda fältet och i vilken omfattning. Metoden är snabb och exakt och precisionen i riskbedömningen förbättras betydligt.
Det är viktigt att upptäcka bomullsmögel så tidigt som möjligt. När de synliga symptomen visar sig är det inte längre tillåtet att behandla med fungicider. Bekämpningsmedel har dessutom inte någon verkan efter att symptomen visat sig. All bekämpning måste ske förebyggande och det är därför svårt att avgöra hur den ska anpassas.
Det finns en regional riskvärdering att tillgå, men för att öka precisionen i bekämpningen och för att maximera avkastningen behöver lantbrukaren veta om svampen finns i ett enskilt fält och i vilken omfattning.
– Våra undersökningar visar att precisionen och snabbheten i riskbedömningen kan förbättras betydligt med DNA-tekniken. Vi undersökte 80 rapsfält under två år och vi fick på så sätt fram ett smittotryck på fältnivå, berättar Ann-Charlotte Wallenhammar på HS Konsult.
Realtidsmetodens resultat visade stor överensstämmelse med de kontrollmetoder som användes. Den kanske vanligaste metoden för att hitta bomullsmögel tar 5-6 dagar. Under den tiden har man förlorat värdefull tid i bekämpningen och ofta är det för sent att bekämpa när resultatet kommer.
Bomullsmögel orsakar stora skördeförluster när vädret gynnar svampens utveckling. Vårraps är speciellt utsatt. Bomullsmögel överlever i jorden och kan finnas där i många år innan den gror igen.
Eftersom all bekämpning måste ske förebyggande är det lika värdefullt att veta om smittan finns i fältet eller om den inte finns.
– Om lantbrukaren kan undvika onödig kemisk bekämpning förbättras gårdens ekonomi och miljön belastas mindre, säger Ann-Charlotte Wallenhammar.