Ny rådgivning om gårdens vattenförsörjning
Det blir allt viktigare att ha en robust vattenförsörjning. I Greppa Näringens nya rådgivning ”Vattenförsörjning på gården” får lantbrukaren diskutera gårdens uppskattade vattenbehov och få råd om åtgärder för att säkra tillgången på vatten.
I takt med anpassning till ett förändrat klimat och ett osäkrare omvärldsläge får gårdens vattenförsörjning allt mer fokus. En bättre hushållning av vatten minskar även problemen med övergödning och bidrar till en mer hållbar miljö.
En trygg vattenförsörjning
En tryggad vattenförsörjning är viktig i fredstid såväl som vid höjd beredskap. Rätt mängd vatten av god kvalitet till djuren är en förutsättning för en bibehållen livsmedelsproduktion. Tillgång till vatten under torrare perioder är en försäkring för att kunna producera fodergrödor och avsalugrödor.
– Det är roligt att Greppa Näringen nu kan erbjuda rådgivning om vattenförsörjning på gården. Det är en ny fråga för vår rådgivning. Att säkra upp och ha tillgång till tillräcklig mängd vatten vid rätt tidpunkt blir en allt aktuellare fråga ute hos lantbrukarna. Det känns viktigt att vi nu kan stödja lantbruket i den frågan, säger Caroline Johnsson, som varit med och utvecklat rådgivningen.
Ny rådgivning ”Vattenförsörjning på gården”
Vid besöket i Greppa Näringens nya rådgivning ”Vattenförsörjning på gården” går rådgivaren och lantbrukaren tillsammans igenom gårdens uppskattade vattenbehov. En viktig del är att diskutera varför tillgången på vatten varierar över året och hur det skiftar med ett förändrat klimat. Också vilka befintliga och potentiella vattenkällor som gården har tillgång till och som uppfyller kraven på vattenkvaliteten. Lantbrukaren får även information om lagstiftning kring vattenuttag.
Åtgärder efter gårdens sårbarhet
Rådgivaren och lantbrukaren tittar på vattenförsörjningens risker och sårbarheter och vilka åtgärder som kan vara intressanta på gården. Prioriterade åtgärder är de som minskar risken för akut eller långvarig vattenbrist, till exempel att ha tillgång till en extra vattenpump eller att kunna ta emot nödvatten till djuren vid behov. Inom växtodlingen kan det vara investering i en bevattningsdamm eller att långsiktigt jobba med markstruktur och ökad mullhalt för att förbättra markens vattenhållande förmåga.
Beräkningsverktyg för uppskattat vattenbehov
Som utgångspunkt i diskussionen om gårdens risker och sårbarheter finns ett nyligen framtaget beräkningsverktyg. I verktyget utgår beräkningen från antal djurplatser för djurhållningen. När vattenbehovet uppskattas för bevattning av gårdens grödor utgår uppskattningen från ett torrår och den aktuella växtföljden. Rådgivaren och lantbrukaren går även igenom övrig vattenanvändning som tvätt av maskiner, vatten till personalutrymmen med mera.
Resultatet presenteras som ett uppskattat vattenbehov per år, både totalt och uppdelat på djurhållning och för bevattning, beroende på gårdens produktionsinriktning.
Vattenförsörjning vid höjd beredskap
Greppa Näringen utvecklar parallellt en rådgivning om hur lantbruksföretag kan bli mer robusta mot störningar som kan uppstå vid höjd beredskap och ytterst krig. Vid rådgivningen får lantbrukaren hjälp att identifiera risker och sårbarheter i produktionen och ta fram en åtgärdsplan för att öka företagets beredskap. Det handlar om att planera för att kunna upprätthålla produktionen vid scenarier som bland annat avbrott i elförsörjning, brist på kritiska insatsvaror och avbrott i vattenförsörjning inom animalieproduktion. Tillsammans ger de två rådgivningarna lantbrukaren bra underlag för att framtidssäkra sin produktion.