Ny satsning med odling av framtidens hållbara spannmålssorter
Pågen inleder nu årets satsning av nya testodlingar vid sin kvarn i Skåne. Den här veckan sås hela
19 nya sorters spannmål på fälten intill Pågens kvarn, Lilla Harrie Valskvarn. Målet med
utvecklingsarbetet är att hitta nästa generations hållbara spannmålssorter som både är bra för
miljö och klimat. Samtidigt ska nya sorter ge mjöl med bästa möjliga bakegenskaper för att kunna
baka riktigt goda bröd.
Pågen har sedan flera år tillbaka bedrivit testodlingar via sin kvarn Lilla Harrie Valskvarn (LHV). Under
året testodlas totalt 40 nya sorter av högproteinvete, durum samt dinkel vilka kommer bedömas
utifrån miljö- och klimatpåverkan såväl som bakegenskaper. Den här veckan sker vårsådden av 19
nya sorter, på fält precis i anslutning till den egna kvarnen. Pågen letar nu efter sorter av högsta
kvalitet med hög proteinnivå som ger goda bröd, men som även är kväveeffektiva och kräver så lite
gödning som möjligt för att inte bidra till onödig övergödning av sjöar och vattendrag. De nya
sorterna ska dessutom ge stora skördar, vilket minskar klimatbelastningen genom mindre bränsleoch
energiåtgång under odlingen, och likaså vara tåliga för väder och vind utan att kräva
stråförkortningsmedel.
Pågens testodlingar är även ett sätt att säkerhetsställa svensk och lokal odling av råvaror. Det stärker
den svenska försörjningsförmågan och minskar importberoendet, samtidigt som det bidrar till att vi
ska kunna ha ett livskraftigt jordbruk i Sverige. Likaså minskar närodlat spannmål klimatutsläppen
från långa transporter. Fälten med testodlingar är också visningsfält dit kvarnens odlare kommer och
kan bedöma de nya spannmålssorterna.
– Vi ställer höga krav på de nya spannmålssorterna som vi är på jakt efter. Sorterna behöver
dels vara klimatsmarta och klara av våra svenska odlingsförhållanden samtidigt som det
såklart är viktigt att de har bästa möjliga bakegenskaper som ger riktigt goda och saftiga
bröd. Får vi en lyckad testodling i år kan de nya sorterna på sikt bli tillgängliga för alla våra
odlare i Sverige, säger Jörgen Hansson som är spannmålsexpert och utvecklingschef på LHV.
Tidigare testodlingar på LHV har gett positiva resultat. Bland annat har nya sorter av både
högproteinvete, durum och dinkel tagits fram som idag är möjliga att odla i stor skala i Sverige, i
stället för att behöva importeras från varmare länder vilket är det vanligaste fallet. Därför bakas nu
Pågens bröd på hela 99% svenskodlat mjöl, bland annat från dessa spannmålssorter. Odlingen av ett
nytt högproteinvete fördubblades under hösten 2020, då det gav bra resultat och minskade odlarnas
behov av gödning med hela 10 procent. Än mer hållbar odling med andra ord.
Testodlingarna är en viktig del i Pågens arbete för att bidra till ett både livskraftigt och hållbart
svenskt jordbruk.