Nya ogräspreparat i raps
Det har tillkommit några nya växtskyddsmedel för att kontrollera ogräs i höstraps till denna säsong. Enligt Jordbruksverket finns det därmed en del att tänka på när växtskyddssprutan ska ut i årets höstrapssådd.
Gajus är en ny produkt som har både jord- och bladverkan med en dosering på 2,25 l/ha. Den får användas från BBCH 11 till 14 och innehåller den för Sverige nya substansen petoxamid tillsammans med pikloram. Gajus har god effekt, 70-90 procent, på baldersbrå, blåklint, förgätmigej, plister, snärjmåra, vallmo och veronika. Den har mycket god effekt på näva men effekten är måttlig mot lomme, penningört, viol och våtarv. Gajus har god effekt även på gräsogräsen vitgröe och åkerven men på renkavle är effekten svag. Gajus är blandbar med andra produkter under förutsättning att blandningsprodukten godtar det. Det finns heller inga restriktioner för hur många dagar som måste gå mellan behandling med Gajus och andra produkter.
Av de ingående ämnena i Gajus är det petoxamid som har jordverkan medan pikloram främst tas upp genom bladen.
Pikloram ingår också i Belkar och i Galera vilket måste beaktas vid den fortsatt bekämpningen.
Vid användning av Gajus gäller även en del villkor som måste följas. Utrustning som minskar vindavdriften med minst 75 procent måste användas vid bekämpning inom 100 meter från områden där människor vistas. Inom detta område måste hjälpredan läsas av i tabellerna för särskild hänsyn och kolumnen för grov duschkvalitet. Arbetskläder som täcker armar, ben och bål måste bäras vid återinträde i fält inom 3 månader efter behandling. Växtmaterialet får inte transporteras från det egna jordbruket till kompostering, biogasproduktion, användning i växthus, svampproduktion eller som täckmaterial för växter. Vid omsådd gäller sex veckor till stråsäd efter djup jordbearbetning och 6 månader till potatis, oljeväxter, baljväxter, betor, majs, vårstråsäd och solrosor. Inga särskilda restriktioner gäller vid omsådd på våren men plöjning rekommenderas alltid inför omsådd med ärter eller åkerbönor.
Att observera vid preparatkombinationer
Eftersom det finns en regel som säger att man inte får sprida större mängd av ett enskilt verksamt ämne än vad som är registrerat i en enskild växtskyddsprodukt måste man hålla ordning på vilka ämnen som de olika preparaten innehåller och veta hur mycket man spridit av dem. Högsta maxdos och högst antal behandlingar hos de preparat som är använda, styr den möjliga totala mängden och totalt antal behandlingar.
Belkar, som innehåller halauxifenmetyl och pikloram, kan inte kombineras med andra preparat som innehåller dessa ämnen om Belkar har använts med totalt 0,5 l/ha. Om 0,25 l/ha Belkar har använts på hösten är det möjligt att använda Korvetto i halv dos, 0,5 l/ha, på våren.