ANNONS

Nykomling blev Årets uppfödare 2022

Kronfågel utser Årets Uppfödare varje år, som ett led i att hylla duktiga personer som driver mot ännu bättre kvalitet och djurvälfärd. I år korades nykomlingarna Anette och Per Henningsson på Backa Gård som tack vare sitt höga engagemang för ständig utvärdering och utveckling bidragit till ännu bättre kvalitet och hälsa hos kycklingarna.

– Jag blev helt tagen på sängen när Kronfågel läste upp att det var vi som vunnit. Det trodde jag inte. Jag har ju bara varit uppfödare i knappt fyra år. Jag är otroligt stolt och tacksam över den utmärkelsen, och skönt att få ett kvitto på att det vi gör är bra, säger Anette Henningsson på Backa Gård.

Kronfågel utser Årets Uppfödare varje år, som ett led i att hylla duktiga personer som driver mot bättre kvalitet och djurvälfärd. Uppfödaren vinner äran och pengar, där priset är viktat utifrån kvalitet- och djuromsorgsparametrar.

– Våra uppfödare är viktiga för oss och arbetar hårt ute på gårdarna för att leverera den hälsosamma kyckling vi och våra kunder vill ha. Anettes engagemang och driv till att hela tiden bli bättre har gett fina resultat värda att hylla, säger Johan Andersson, ansvarig för djurvälfärd på Kronfågel.

En bra introduktion är viktig
För Anette och hennes man Per var kycklinguppfödning något helt nytt men tack vare god introduktion av Kronfågel, branschorganisation och uppfödarkollegor lärde paret sig snabbt.

– Jag fick en bra upplärningsperiod och jag tror på att ta hjälp av varandra. Vi har en grupp som träffas för lunch första måndagen varje månad. Det är värt massor att träffas och prata om allt som händer och vi delar med oss av funderingar, tips och råd. Som ny kanske det är lättare för mig att ta hjälp men jag tror att alla har nytta av att se på sitt arbete ur ett annat perspektiv, och kanske ändra på saker som andra gör bättre. ”Så har jag gjort i alla år”, är inte ett argument. Var öppna för andra lösningar om något inte fungerar, menar Anette.

Vad har gjort dig till Årets uppfödare?
– Jag tror det viktigaste är att reflektera och reagera direkt. Det är viktigt att vara på tårna den korta stunden man är hos kycklingen, även om man är stallarna två gånger per dag. Är det för kallt, höj temperaturen. Är det för varmt, sänk temperaturen. Jag går ofta tillbaka till föregående kullar och ser hur vikter, foderkonsumtion och temperatur låg då och jämför vad resultaten blev. Finlir hela tiden, säger Anette.

Relaterade artiklar