Ökad efterfrågan på ekologisk mjölk
Svenska mejerier har sänkt priset på mjölk tre månader i sträck nu och priserna på mjölk har fallit lika länge på världsmarknaden. Men priset ekologisk mjölk ligger stabilt och skillnaden mellan konventionell- och ekologisk mjölk är nu rekordstor.
Det var inte länge sedan svenska mejerier bad ekologiska mjölkproducenter att ställa om till konventionell produktion då det var stora överskott på ekologisk mjölk. Mejerierna tvingades köpa och betala för ekologisk mjölks som sen fick säljas som konventionell med förlust.
Men nu är läget annorlunda.
– Att priset för ekomjölken till bönderna ligger stabilt är viktigt för att stärka lönsamheten, och på sikt få mer Krav-märkt mjölk och möta efterfrågan, säger Jonas Carlberg, ansvarig för primärproduktion och näringspolitik på Krav.
Samtidigt skickar handeln signaler om att mer ekologisk mjölk behövs. Bland annat meddelar Axfood i sin senaste kvartalsrapport att de under tredje kvartalet minskade ekologiska varor till 3,8 procent, 4,2 i fjol, främst som en följd av bristande tillgång på ekologiskt nötkött och ekologiska mejeriprodukter.
– Det finns stora möjligheter för Krav-märkt mjölk att växa. I Danmark är drygt 40 procent av all konsumtionsmjölk i handeln ekologisk, medan samma siffra i Sverige var 11 procent år 2024, säger Caroline Hellbacher, affärs- och marknadschef på Krav.
Det stabila priset och efterfrågan på ekologisk mjölk skapar möjligheter för fler lantbrukare att satsa på ekologisk och Krav-certifierad produktion, vilket gynnar både miljön, djurvälfärden och konsumenternas efterfrågan på hållbart producerade livsmedel.
