Ökad köttkonsumtion sammanfaller med minskat svenskt utbud
Ny statistik från Jordbruksverket visar att svenskarnas köttkonsumtion ökar, en trend Scan Sverige ser i stigande efterfrågan. Samtidigt minskar utbudet på svenskt kött, vilket gör att det på många håll saknats svensktillverkade produkter i butikshyllorna, både på lamm och nötsidan.
För att möta den ökade efterfrågan och minska svenskt importberoende genomför Scan Sverige ett flertal satsningar.
Nya siffror från Jordbruksverket visar att svenskarnas köttkonsumtion under 2024 ökade med över 2 procent, den största ökningen sedan 2013. Något som är naturligt – kött är ett av våra mest näringstäta livsmedel. När kött äts som en del av en sund och balanserad kost är det en utmärkt källa till bland annat järn, zink, B-vitaminer och protein, vilka alla är ämnen som kroppen behöver.
Svenskarnas ökade efterfrågan på kött sammanfaller dock med brist i den inhemska produktionen. För få djur har resulterat i lågt utbud, vilket riskerar att öka importberoendet ytterligare. Idag importeras 40 procent av nötköttet, 20 procent av grisköttet och över 70 procent av allt lammkött vi äter i Sverige. Det här är något Scan Sverige vill ändra på. För svenskt lantbruk, Sveriges livsmedelsberedskap, klimatet och djurvälfärden.
– För oss är inte det viktigaste att svenskarna äter mer kött – utan att de har möjlighet att välja rätt kött. Men för att ge våra konsumenter den möjligheten måste vi öka den svenska köttproduktionen och på så vis även minska vårt importberoende och fortsätta leverera bra kött från svenska bönder, säger Lars Appelqvist, vd på Scan Sverige.
Det minskade utbudet av svenskt nötkött är främst ett resultat av en längre tids lågkonjunktur och svåra förutsättningar för svenska bönder. Något som sammanfallit med svårhanterligt väder och stor osäkerhet inför framtiden. Det finns nu färre nötdjur i Sverige än på många år och de senaste månaderna har tillgången på svenskt nötkött i butik därför minskat kraftigt. Även på lammsidan är bristen stor, vilket riskerar att bli särskilt kännbart inför den stundande påsken, då många svenskar väljer lammkött till påskbordet.
Satsningar pågår
Scan Sverige fortsätter därför att satsa för att säkerställa en starkare svensk köttproduktion. Det handlar både om att erbjuda konkurrenskraftiga priser och om att på olika sätt möjliggöra för fler bönder att våga investera och utveckla sina gårdar. Exempel på insatser är Scan Sveriges utbildningssatsning Unga Köttbönder – ett program för att främja generationsskifte på gård, samt nya avtalsmodeller och finansieringslösningar tillsammans med Tillväxtbolaget. Scan Sverige delar också ut ett hållbarhetstillägg till nöt- och grisleverantörer, som ett ekonomiskt incitament för att kunna öka produktionen på ett hållbart sätt.
För att stärka svensk köttproduktion och säkerställa möjligheten till en ökad produktion har också investeringstakten ökat kraftigt på Scan Sveriges produktionsanläggningar, vilket inleddes 2024 och fortsätter 2025.
– Vi märker en ökad efterfrågan på svenskt kött. Ett starkt intresse som gör den minskade tillgången än mer kännbar. För att vända utvecklingen och minska vårt importberoende krävs fler djur, fler bönder och fler långsiktiga satsningar och investeringar – både från oss och andra. Svenskt kött är en framtidsbransch och en viktig del av en stark inhemsk livsmedelsproduktion. Därför är vi stolta över våra satsningar och över att vi med Scan alltid levererar 100 procent svenskt kött från svenska gårdar, avslutar Lars Appelqvist.