Ökad lönsamhet med fler kor
I Sverige är mjölkföretagen mer lönsamma ju fler kor det finns på gården. Det visar undersökning från SLU. Men det går att nå lönsamhet även med färre kor. Det visar studier från Europa.
Större mjölkföretag tjänar totalt sett mer pengar än de mindre i Sverige. Men ute i Europa finns lönsamma mjölkgårdar i alla storlekar. Under förra årets Mjölkveckan som arrangerades av SLU försökte Susanne Bååth Jacobsson från Växa Sverige och Sebastian Remvig från SLU Kompetenscentrum Företagsledning svara på frågan om lönsamhet inom mjölkproduktion kontra besättningsstorlek.
Som framgår av vidstående tabell tjänar stora mjölkgårdar cirka 80 000 kronor per per år och familjemedlem jämfört med de små i Sverige.
Men ett genomsnitt kan inte berätta om de enskilda gårdarna och hur lönsamheten ser ut där. Data från gårdarna som ingår i European Dairy Farmers visar att lönsamma mjölkföretag finns i alla storlekar, se figur 1:s gröna fält. Underlaget visar att det inte finns något tydligt samband mellan storlek och lönsamhet. Däremot kan man se att riktigt olönsamma gårdarna är väldigt ovanliga bland de större företagen, se figur 1:s orangea fält.
Detta kan bero på att vid större storlekar blir den ekonomiska insatsen större och möjligheten att kompensera med en annan inkomstkälla försvinner. Med denna kunskap med oss kan vi börja titta närmare på vad som skiljer de större och de mindre företagens bokföring för att se vilka aspekter ett mindre företag behöver hålla koll på för att lyckas med lönsamheten.
I de större företagen är mjölkintäkten per ko och år, 30 procent större än i de allra minsta. Om vi antar att mjölkpriset är ganska lika för de olika gårdsstorlekarna betyder det att de större gårdarna har fått upp mjölkavkastningen betydligt högre i genomsnitt än de mindre. Det leder sannolikt till att kostnader, som exempelvis foder, också ökar.
En annan kostnadspost som sticker ut är kapitalkostnaderna, dvs. arrenden, avskrivningar och räntor som är högre i de större företagen. Den största delen av dessa kostnader är avskrivningar och detta skulle kunna tyda på att de större företagen använder moderna maskiner och inredningar. Även detta bör ha en effekt på mjölkavkastningen då modern utrustning bör ge en bättre miljö för korna.