Ökad tillväxt vid tidig avvänjning
Grispuppfödare som uppfyller särskilda villkor har sedan år 2017 kunnat tillämpa tidigare avvänjning av smågrisar. Detta innebär att minst 90 procent av smågrisarna i en omgång måste vara 26 dagar eller äldre när de avvänjs.
Jordbruksverket har nu utvärderat påverkan på djurskydd och konkurrenskraft. Resultatet visar på positiva effekter såväl i fråga om djurvälfärd och djurhälsa som lönsamhet.
I Sverige måste smågrisar vara minst 28 dagar och ha vant sig vid tillskottsfoder innan de får skiljas från suggan – så kallad avvänjning. I december 2017 införde Jordbruksverket möjligheten till undantag från reglerna för grisbesättningar som följer elva särskilda villkor för djurhälsa och djurvälfärd. (Se faktaruta nedan). I dagsläget tillämpar 19 svenska grisbesättningar tidigare avvänjning.
Minskad dödlighet och få beteendestörningar
Jordbruksverket har utvärderat hur smågrisarnas välfärd och företagens lönsamhet har påverkats hos de grisuppfödare som tillämpat tidigare avvänjning. Resultatet visar bland annat att:
Dödligheten bland smågrisarna minskade
Tillväxten hos smågrisarna ökade
Användningen av antibiotika minskade
Beteendestörningar hos smågrisarna är på en låg eller mycket låg nivå
Suggornas hållbarhet ökade
Intäkterna för grisföretagen har ökat
De särskilda villkoren bidrar till resultatet
– Vår slutsats är att de positiva resultaten framför allt beror på att grisuppfödarna är noggranna i sin produktion och att de följer de elva särskilda villkoren som ställs för att få tillämpa tidigare avvänjning, säger Gunnar Palmqvist, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket.
– Avvänjningen är en känslig period för smågrisarna men utvärderingen visar att sammantaget har föreskriftsändringen lett till ökad lönsamhet med bibehållen eller förbättrad djurvälfärd och djurhälsa säger Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket.
Efterlevnaden god – men avvikelser finns
Av utvärderingen framgår att länsstyrelsernas djurskyddskontroller inte har visat på några brister när det gäller efterlevnaden av kraven för tidigare avvänjning. Resultaten från de utökade hälsokontroller som djurhälsoveterinärer gör har visat på få brister generellt. Det förekommer dock att värmen i smågrishörnan ibland inte är tillräckligt hög. Det har också upptäckts brister vad gäller avvänjningsålder i enstaka fall.
Sammantaget bedömer Jordbruksverket att företagens efterlevnad av kraven för tidigare avvänjning är mycket god, men att det är viktigt att avvikelser följs upp och åtgärdas, särskilt vad gäller kraven kring smågrisarnas avvänjningsålder.
Fakta: Avvänjning av smågrisar
I Sverige gäller sedan 1989 grundkravet att smågrisar får avvänjas – skiljas från suggan – först när de är 28 dagar och har vant sig vid tillskottsfoder.
1 december 2017 införde Jordbruksverket möjligheten till tidigare avvänjning. För att få tillämpa tidigare avvänjning måste grisbesättningen följa elva särskilda villkor på bland annat särskild hälsokontroll av smågrisarna, hög biosäkerhet, extra skötsel och tillsyn samt mjölkbaserat foder.
Undantaget för tidigare avvänjning gäller vid omgångsuppfödning. Det innebär i korthet att en grupp av dräktiga suggor sätts in samtidigt i en stallavdelning där smågrisarna sedan föds och får di. Hela avdelning med suggor och smågrisar töms när smågrisarna har avvants. 90 procent av smågrisarna måste då vara 26 dagar eller äldre, och ingen smågris får vara yngre än 21 dagar. Smågrisarnas genomsnittsålder i en grisningsomgång med tidigare avvänjning är runt 28 dagar.
Inom EU tillämpar många medlemsländer 21 dagar som avvänjningsålder. Det är den lägsta tillåtna åldern för avvänjning enligt EU:s gemensamma regelverk.