ANNONS

Ökande räntor – största problemet för lantbruket just nu

När priserna stack iväg uppåt för gödsel och energi för drygt ett år sedan flaggade bland annat LRF för kris i lantbruket och fick politikerna till att ställa upp med krisstöd. Det behövdes egentligen inte år 2022 då priserna på de produkter lantbruket producerar steg till rekordnivåer och det blev ett historiskt mycket lönsamt år för svenskt lantbruk, men stödpengarna kom ändå. 

Nu är det betydligt värre och troligtvis får det hanteras utan statliga stöd.
Den räntehöjning som skett från april 2022 och fram till i dag innebär en väsentligt större kostnadsökning för svenskt lantbruk än vad dyrare gödsel och energi medförde då.
Att så är fallet kan man även se i den nyligen publicerade enkäten lantbrukspanelen där över 100 av landets största lantbruksföretag svarat på frågor rörande ekonomin och framtidstron.
Så här sammanfattas svaren i panelen:

Tufft läge

En övervägande majoritet, drygt två av tre, nästan av 7 av 10, i lantbrukspanelen, svarar att de upplever ekonomiska situationen som utmanande eller mycket utmanande.

Höga kostnader största utmaningen
Högre räntor och högre inköpspriser framträder tydligt som de största ekonomiska problemen det senaste halvåret. De utmaningarna listas högt av 6 av 10 i panelen och därmed långt över andra utmaningar som exempelvis väder och yttre omständigheter. 7 av 10 anger att de fått nästan tillräckligt betalt, gått plus minus noll eller fått betalt med marginal. Tillskottet har behövts i företagen och inte använts i privatekonomin.

Effektiviserar och skjuter upp investeringar
Varannan i panelen svarar att de hanterar det tuffa ekonomiska läget genom att genomföra effektiviseringar, listas av 5 av 10, och skjuta upp investeringar, listas av drygt 4 av 10. Att skapa en större buffert hamnar på tredje plats, listas av knappt 4 av 10.

Lägsta andelen positiva sedan 2018
Andelen positiva i Lantbrukspanelen har inte varit så låg sedan våren 2018 och är t.o.m. lägre än hösten 2018 då svenska lantbrukare precis genomgått den värsta torkan i mannaminne. Men trots det utmanande läget den här våren 2023 svarar en klar majoritet av panelen, knappt 7 av 10, alltså att de har en fortsatt positiv känsla i rollen som lantbrukare.

Frågorna ställdes dessutom innan torkan maj/juni 2023 och svaren skulle därmed kunna vara ytterligare negativa.

Relaterade artiklar