ANNONS

Optimal gödselgiva skiljer mellan lantbruken

Det är många växtodlingsrådgivare som lagt ner tid på att kalkylera optimal gödselgiva med nuvarande höga priser på såväl gödsel som på spannmål. De Lantbruksnytt kommit i kontakt med har varit av åsikten att lantbrukare som gödsla som vanligt, det vill säga till normal skörd på gården, till följd av de höga spannmålspriserna. Då har rådgivarna tittat på år 2022 enskilt och inte gjort några ytterligare bedömningar av gårdens förutsättningar.
På danska AgroMarkets har man dragit analysen ett steg längre nu. Rådgivarna där håller med om att prisnivåerna 2022 visar att en ren växtodlingsgård ska gödsla som vanligt, men lägger man till år 2023 är inte svaret det samma. Då tror man att gödselpriserna ligger kvar på ungefär samma nivå som i dag medan priset på spannmål faller. Snittet för år 2022 och 2023 blir då nuvarande gödselpris men ett mindre spannmålspris och därmed ska det gödslas något mindre.
Det skiljer även mellan gårdar med ren växtodling och de som även har animalieproduktion.
Gårdar med växtodling och animalieproduktion men som inte är självförsörjande på foder ska gödsla mer än rena växtodlingsgårdar. Detta beror på att de får betala mer för spannmål de köper jämfört med vad spannmålsgårdarna får när de säljer. Animalieproducenter har dessutom tillgång till flyt- eller fastgödsel, och behöver inte köpa lika mycket konstgödsel. Rådet till dessa gårdar är också att gödsla som vanligt.
När gödseln köptes inför säsongen 2022 har även det betydelse. Har allt köpts in till nuvarande prisnivå och man slår ihop 2022 med 2023 ska givan ner men lantbrukare som köpte gödseln sommaren 2021 ska eventuellt gödsla för fullt alternativt endast dra ner lite på givan i år och nästa år.
Henrik Mulvad Madsen är marknadsanalytiker på AgroMarkets och i en intervju i Effektivt Landbrug konstaterar han att beräkningarna är mycket svåra att göra och måste ske gårdsspecifikt.

Relaterade artiklar