Oviss framtid för minknäringen totalt – men möjligheter för den svenska
Danska lantbrukstidningar skriver i stort sett inte om något annat än minkbranschen just nu. Det är inte så märkligt. Mink är en stor verksamhet i Danmark med över 1 000 farmer mot cirka 40 i Sverige.
Oron för att coronasmitta förs mellan människor och mink samt påståendet om att viruset muterar om snabbt hos minkar och därmed försvårar framtagandet av ett effektivt vaccin mot sjukdomen har fått danska regeringen att besluta av avlivning av alla minkar i landet.
Åsikterna går isär om vad som är rätt eller fel. Det finns forskare som inte sett några uppgifter som tyder på att coronavirus muterar hos minkar medan andra är av åsikten att så är fallet.
Minkbranschens företrädare vill naturligtvis ha näringen kvar och några där tror att det är ett politiskt spel, att en del politiker som i grunden vill förbjuda minkuppfödning nu ser chansen att få bort näringen ur landet.
I dag handlar beslutat av avlivning bara de minkar som finns i landet just nu och det skulle vara fritt fram att starta upp ny minkuppfödning när pandemin är över. Men ingen vet ju hur länge pandemin pågår och en del minkuppfödare är övertygade om att man inte kommer igång igen.
Ekonomiskt sett har minknäringen haft det tufft de senaste åren. Skinnpriserna på Copenhagen Fur har legat cirka 100 danska kronor under produktionskostnaden det senaste året.
Nu stänger dock Nederländerna och Polen sin minkproduktion sedan regeringarna i dessa länder förbjudit den. Det skulle kunna innebära att det inom kort blir balans mellan utbud och efterfrågan och prisnivåer där det återigen blir lönsamt.
Detta kan även svenska minkuppfödare dra fördel av då svenska myndigheter inte går lika hårt fram som de danska och eventuellt finns det en fungerande produktion i Sverige från vilken det går att sälja skinn med lönsamhet inom kort.
Minkproduktion är i grunden en mycket smart bransch. Minkar utfodras med avfall från fiskindustrin, en produkt som bara hade kostat fiskindustrin pengar att bli av med i annat fall. Minkarna omvandlar detta avfall till gödsel som kan köras ut på åkrarna och exklusiva skinn som efterfrågas på marknaden. I ett samhälle där man talar om kretslopp och hållbarhet är minkproduktion i grunden bra. Förutsättningen är att den är i balans med avfallsmängden från fiskindustrin, vilket inte alltid är fallet.