ANNONS

Pensionerade skotare flyttar söderut

Norrlands storskaliga skogsbruk ser till att familjeskogsbruket i söder hittar begagnade skogsmaskiner. Det framgår av Transportstyrelsens registreringar av skogsmaskiner. Fyra av fem skotare som levererats de senaste tio åren finns i Götaland och Svealand.

Det är känt att 70 procent av alla nyregistrerade skotare hamnar i södra Sverige. Orsaken är snabbare tillväxt, intensivare skogsbruk och större uttag av skogsbränsle. Men nu visar det sig att skillnaden mellan norr och söder är ännu större.

När den första ägaren säljer skotaren, så hamnar den oftare i söder än i norr.

Det finns en viss osäkerhet i siffrorna, vilket beror på att de två stora försäljarna av begagnade skogsmaskiner är baserade i Svealand, Koppom Maskin och Peters Skogsmaskiner.

– Skotarna står registrerade på oss innan de säljs. Mer än hälften av det vi köper in exporteras, säger Tommy Jorälv på Koppom Maskin.

Större efterfrågan i söder

Men det är inte hela förklaringen. Enligt Peter Carlsson, vd för Peters Skogsmaskiner, är det större efterfrågan på begagnade skogsmaskiner i södra Sverige.

– Särskilt stor är efterfrågan på mindre skotare. Idag går det knappt att hitta några begagnade, säger han.

Utöver snabbare tillväxt och intensivare skogsbruk ser han ytterligare en förklaring till att skotare flyttar söderöver när den första ägaren byter till senaste modell.

– Mycket bondskog och små poster gör det svårt att räkna hem nya maskiner, konstaterar Peter Carlsson.

Malwa starkt fram

På senare år har försäljningen av små skotare och skördare ökat. Tidigare betraktades dessa maskiner, vilka inte registreras, som dyra accessoarer för privata skogsägare med pengar. På senare år har marknaden på samma gång vuxit och professionaliserats. Under 2014 ökade t ex maskintillverkaren Malwa sin försäljning med 130 procent.

– Majoriteten av dagens kunder är proffs som förväntar sig styrsystem och annan utrustning på samma nivå som i stora maskiner. Därför har vi även utvecklat programmet med en kombimaskin samt renodlade skotare och skördare, säger företagets grundare Magnus Wallin.

En sammanvägning av försäljningen av begagnat och småskaligt gör det sannolikt att 80 procent av landets skogsmaskiner för professionell användning finns i Götaland och Svealand.

– Det betyder att årets SkogsElmia kommer att genomföras mitt i den största marknaden, säger Torbjörn Johnsen, projektledare för SkogsElmia.

SkogsElmia 2015 går 4-6 juni på samma plats som de senaste åren, söder om Jönköping.mtvchzaaepwcbjiennzh

Relaterade artiklar