ANNONS

Planera för 2012 års odling

Spannmålspriset står och väger och det finns lika många argument för att det ska gå upp som att det ska gå ner. Den egna växtodlingskalkylen avgör vilken strategi man ska välja inför odlingssäsongen 2012.

Det anser Mikael Jeppsson, ansvarig för inköp och försäljning av spannmål på Svenska Lantmännen.
– Att agera efter vad man tror ska hända med priset är osäkert just nu. Det är bättre att man tittar på dagens priser, räknar på det och blir kalkylen bra bör man nog prissäkra en del av kommande skörd redan nu, säger Mikael Jeppsson.
Han berättar att Lantmännen redan nu erbjuder fasta priser för leverans under skörden nästa år. De har priser på oljeväxter, vete, maltkorn och foderkorn men kan även räkna fram på andra grödor när kunder kontaktar dem.
– Vi redovisar som exempel inget pris på havre eftersom efterfrågan just nu är liten, men ringer en lantbrukare tar vi alltid fram ett erbjudande.
Svenska lantbrukare har levt med rörliga marknadspriser på spannmål sedan år 2006 och vi har sett stora förändringar på kort tid.
Mikael Jeppsson tycker att dagens prisnivå är bra historiskt sett och därför är det aktuellt att räkna och planera för nästa års odling redan nu.
Mats Eriksson på BM Agri håller med om att det är svårt att veta vart priset är på väg men rekommenderar att man odlar oljeväxter, maltkorn och vete till 2012.
Som prisdrivare har vi Kina skall ha köpt mer än 1 miljon ton fodervete och står inför ett behov att köpa ytterligare stora mängder majs. Indien skall ha meddelat att man inte skall exportera något vete trots att man har över 30 miljoner ton i beredskapslager när man tidigare har sagt att man skall ha drygt 10 miljoner ton i lager.  Saudiarabien skall börja köpa relativt stora kvantiteter för att bygga upp ett större inhemskt lager.
Som prispressare har det rapporterats om att majsskörden blir större i Ryssland, Ukraina och inom EU än vad det tidigare har beräknats. Både vårsådden, på södra halvklotet, och höstsådden rapporteras vara större än tidigare beräkningar.
Samtidigt är det inte säkert att större skördar minskar priset. Majsskörden är rekordstor 2011 men trots det har lagren aldrig varit så små som i dag. Konsumtionen ökar i hela världen i takt med att vi blir fler och att fler och fler får det bättre ekonomiskt ställt.
– Brasklappen är den finansiella oron i världen och vad som händer med det, men så här långt har faktiskt råvarorna stått emot ganska bra även på negativa rapporter, säger Mikael Jeppsson.
Om man vill agera på egen hand ska man köpa terminer på en av spannmålsbörserna Matif i Paris eller Chicago. För att göra detta måste man vara lite påläst om hur marknaden fungerar och hur man bär sig åt rent praktiskt. I dag finns det många rådgivare som kan hjälpa till med det både banker, hushållningssällskap och revisionsfirmor.
Av någon anledning skiljer det ofta mer i pris mellan Paris och Chicago än vad som är relevant med hänsyn till frakten över Atlanten. Eftersom odlingskostnaderna är något mindre i Amerika än i Europa borde priset generellt vara mindre på Chicagobörsen, men så är det inte alltid. Det kan även skilja mellan kortare och längre terminer.
Mikael Jeppsson tror att en anledning till att differansen mellan de båda börserna varierar är att Chicagobörsen drivs mer av investerare medan det är fler aktörer som verkligen håller på med spannmål som är verksamma på börsen i Paris. Chicagobörsen drivs därmed mer av et allmänna finansiella läget.

Relaterade artiklar