ANNONS

Plöja eller inte – på hösten

Att plöja eller inte kan vara ett svårt val. En del anser att plogen ska med i växtodlingsarbetet medan andra ser stora fördelar uten detta redskap. Växtföljd, jordart och inte minst vad lantbrukaren själv tror på är sannolikt avgörande för resultatet oavsett teknikval.
Växtodlingsrådgivare Benny Jensen, på BJ Agro ger sin syn på saken. Enligt honom passar plöjningsfri odling bäst på leror då dessa får bra struktur av sig själv medan lättare sandjordar packas samman och mår bra av att luckras med en plog.
Men efter grödor som potatis, ärtor och höstraps är det helt okej att ställa plogen åt sidan innan det sås höstspannmål på åkern.
– En körning med roundup följt av en kultivering före sådd, ger ett bra resultat, säger Benny Jensen.
På jordar med manganbrist kan direktsådd också var att föredra då jorden då blir mer packad och risken för manganbrist minskar. Ett annat sätt är att välta en gång på hösten även om man sått med återpackning.
På skördade potatisfält ska det aldrig plöjas på hösten enligt Benny Jensen, detta oavsett om marken ska ligga till nästa vår eller det ska etableras en ny gröda under hösten. Spillpotatisen måste ligga kvar på ytan och kunna frysa sönder under vintern.
Höstvete och höstkorn bör sås på 3 till 5 centimeters djup för att undgå uppfrysning på vintern medan hybridråg klarar sig på 1 till 2 centimeters djup.
En exakt sådd är viktigt för resultatet och en bra idé är att fylla såmaskinen, göra vridprov, ställa in djupet, köra ett par drag och sen kontrollera djupet, eventuellt justera samt göra ytterligare ett vridprov och ev justera givan. Efter en sådan noggrann start brukar dert mesta stämma, men det är alltid bra att gå av traktorn då och då och undersöka så fröet hamnar på rätt djup.
Som vi rapporterade om i går är det större risk för löss och därmed spridning av virus i spannmål denna höst då det är fuktigare än normalt på flera håll. Biscaya är ett preparat som håller lössen borta i flera veckor efter en behandling.

Relaterade artiklar