Potatisen hyllas på landets största mat- och dryckesmässa
Årets nyhet på Sthlm Food & Wine är att mässan, från och med i år, lyfter fram en svensk råvara. Först ut är potatisen som får en yta där besökarna kan provsmaka, handla och lära sig mer om landets viktigaste gröda. På plats finns allt från potatisodlare till kocken och potatisexperten Stefan Ekengren.
Sthlm Food & Wine är Sveriges största mötesplats för mat- och dryckesintresserade med närmare 30 000 besökare varje år. I den nya satsningen Potatislandet serverar Stefan Ekengren olika potatisrätter för provsmakning samt berättar om potatis på mässans stora scen. Besökarna kan dessutom ta del av recept, köpa olika potatissorter, utforska köksredskap för potatis och prova nyskapande chips.
– Våra svenska basråvaror är en fantastisk tillgång som förtjänar mer uppmärksamhet. De är hållbara, smakrika och en viktig del av både vår matkultur och framtid. Att vi börjar med potatisen känns självklart, eftersom den är landets enskilt viktigaste gröda sedan trehundra år tillbaka, säger Frida Berglund, projektledare för Sthlm Food & Wine.
Den stora montern som är dedikerad till potatisen innehåller även en akvavitbar. Där kan man matcha Stefan Ekengrens potatisrätter med akvavit, en dryck vars historia går hand i hand med potatis.
Sthlm Food & Wine äger rum 7–9 november på Stockholmsmässan i Älvsjö och går parallellt med Allt för Hälsan.