ANNONS

Praktiska strategier för ekologisk odling av höstvete i Sverige

Kvävehantering, rötrester från biogas och platsspecifika metoder. Det är viktiga parametrar när det gäller att odla ekologiskt höstvete.

En studie som SLU genomförde på tio ekologiska gårdar i Västra Götaland under växtsäsongen 2021–2022 visar att en bra förfrukt och kvävegödsling som ett alternativ till stallgödsel kan öka både avkastningen och kvaliteten på höstvete. Forskningen fokuserade på hur kombinationen med en klövervall som förfrukt (plöjdes i slutet av sommaren) och gödsling med biogasrötrest på våren påverkade avkastningen och proteinhalten i en ekologisk höstvetegröda, speciellt med tanke på möjligheten att uppnå brödkvalitet. Tre stegvisa gödslingsbehandlingar testades med biogasrötrester i mängder 60, 120 och 180 kg N per ha. En ogödslad nollruta inkluderades för att indikera markens förmåga att tillföra kväve. Försöken lades ut på 10 gårdar på fält med höstvetesorterna Stava, Informer, Halfreda, Festival och Etana.
Läs hela rapporten genom att klicka här.

Relaterade artiklar