Priset på vete fortsätter uppåt i EU
Trots att Israel attackerade Iran under slutet av denna veckan har råvarumarknaden hållit sig relativt lugn. Många analytiker trodde att råoljan skulle stiga med kraft, men än så länge är priset för den varan under noteringen för en vecka sedan.
Råoljan påverkar spannmålspriserna och är därmed intressant att följa för lantbrukare, både vad gäller priset för drivmedel och priset på spannmål.
Det gick betydligt bättre i Europa jämfört med i Amerika denna veckan.
På Matif i Paris steg priset för vete med 1,5 procent medan priset för majs gick upp med hela 3,7 procent men rapsen minskade i pris med 2,2 procent.
Förändringarna på Chicago Board of Trade blev minus 1,0 procent för vete, minus 0,5 procent för majs och minus 2,0 procent för soja.
Troligtvis hoppas marknaden att Israels attack på Iran inte eskalerar kriget utan båda parter nöjer sig med att detta var ett svar på Iraks anfall mot Israel tidigare, och nu är man kvitt, i varje fall för ett tag.
Det kommer rapporter nästa varje vecka och denna vecka var det IGC:s tur. Fokus i rapporterna den närmsta tiden är förväntad skörd på norra halvklotet. För alla grödor som skördas med en tröska, det vill säga spannmål, majs, oljeväxter, men ris borträknat, förväntas en produktionsökning med 21 miljoner ton denna säsong, jämfört med förra säsongen. Men efter justering av ingående lager och konsumtion förväntas utgående lager minska något och bli de minste på tre år.
Rysk veteproduktion är det som pressar priset mest i EU. Ryssland förväntas skörda 90 miljoner ton vete denna säsong, vilket i så fall blir ett nytt rekord i landet. Konsumtionen av vete i Ryssland är endast 40 miljoner ton vilket ger mycket vete att exportera. Ryssland är i dag världen stösta producent av vete och även världens största exportör av vete. Hur skörden blir i Ryssland styr rejält över världsmarknadspriset för vete.
Tabellen nedan visar den ryska veteproduktionen de senaste åren.
Sedan förra veckan har den svenska kronan stärkts något mot euron och står nu i 11:64 kronor mot EU-valutan. De svenska dagspriserna för fysisk vara har inte förändrats nämnvärt och är just nu för höstvete 2:30 kronor per kg, vårvete (med minst 13 % protein) 3:20 kronor per kg, fodervete 1:92 kronor per kg, etanolvete 1:92 kronor per kg, råg 2:48 kronor per kg, foderhavre 2:35 kronor per kg, grynhavre 3:20 kronor per kg, foderkorn 1:92 kronor per kg, maltkorn 2:55 kronor per kg, foderärtor 2:90 kronor per kg, åkerbönor 2:90 kronor per kg, linfrö 5:05 kronor per kg och raps 5:20 kronor per kg.