Räntan på väg upp ?
Sveriges ekonomi utvecklar sig starkare än i något annat land i Europa, och baksidan av bra ekonomi är höjd ränta.
Riksbanken tycker nu att vi svenskar lånar för mycket. Därför vill riksbanken så sakta normalisera räntan efter det extremt låga ränteläge som vi haft sedan finanskrisen hösten 2008. Reporäntan höjdes den 1 juli från 0,25 till 0,50 procent.
Experterna tror att det kommer minst två sådana höjningar till senare i år. Men hur det blir med det vet vi inte förrän efteråt. Experter har pratat om räntehöjningar i över ett år nu utan att det skett något i den riktnigen. Läs här vad vi på NilehnTeknik skrivit om räntan tidigare.
Men de ekonomiska problemen i andra europeiska länder gör att räntan höjs mindre än vad man trodde för bara ett par månader sedan och Kina som varit en stor draghjälp när det gäller konjunkturen totalt i världen har skrivit ner sina prognoser kraftigt. Likväl som att räntan går upp kan den ligga kvar på nuvarande nivå, efter höjningen, eller falla tillbaka till 0,25 procent igen. Det beror helt på konjunkturen i Sveirge och i vår omvärld.
Riksbankens prognos är att reporänta om tre år ligger på 3,8 procent. Men även detta är en låg nivå historiskt sett.
När räntan nu höjs lite påverkar det naturligtvis alla lån som inte har bunden ränta.
Som företagare bör man därför planera för något större räntekostnad under resten av detta år och framåt.
Men det är även viktigt att hålla koll på banken. Bankerna är snabba att höja när reporäntan höjs men inte alltid lika snabba att sänka. Se efter på nästa låneavi att räntehöjningen är rimlig och jämför med andra banker. För snabbare svar se din ränta på internetban ken eller kontakta ditt bankkontor.
Bankerna kommer att säga att de måste höja räntan extra mycket eftersom de enligt nya regler ska öka sin kapitaltäckning, så att en större del ska ligga räntelöst i bankernas kassa. Hittills har det krävts högre kapitaltäckning för företagslån än för bostadslån. Nu ska dessa grupper behandlas mer lika.
Småföretagare med checkkredit och lån med rörlig ränta får räkna med höjda lånekostnader nu direkt.
För den som har fast egendom som säkerhet för sina lån är det alltid en diskussion om man ska ha fast eller rörlig ränta. Rörlig ränta har varit klart bäst under flera år i streck.
För den som har råd att ta vissa risker och inte har så stora lån ser rörlig ränta, tremånadersränta, ut att vara bäst i framtiden liksom hittills. Den som stora lån, inte har råd med risker och som vill veta exakt hur stor räntekostnaden är gör klokt i att binda en del av räntan. Ett mellanalternativ är att ta ett rörligt lån och betala lite extra för att få garanti att räntan inte ska ligga över ett tak på kanske 3 procent.
Detta är en ny typ av tjänst som dök upp för några år sedan. Det kallas rörligt lån med räntetak. Rent tekniskt består det av ett lån med rörlig ränta samt ett derivat.
En annan sak som påverkas om vi i Sverige får en högre ränta är valutan. Om vi får en högre ränta i kombination med att det fortsatt är ett tufft läge i resten av Europa kommer den svenska kronan sannolikt att stärkas mot framförallt euron.
Som företagare finns det anledning att planera för det och vidta rätt åtgärder.
Thorsten Turesson är ekonom på Hushållningssällskapet i Kristianstad. Han är inte rädd för att sticka ut hakan i debatten när det gäller räntor. Så här säger han i en intervju i NilehnTeknik nu i sommar.
Det är fortsatt mest gynnsamt att låna pengar till rörlig ränta med maskinen som säkerhet och allra bäst är de subventionerade räntor som många maskinleverantörer erbjuder.
I NilehnTeknik nummer ett i år skrev vi att maskinlån är den bästa finansieringsformen, i varje fall de första åren när räntan är som lägst. Det tipset gäller fortsatt, men för varje dag som går kommer vi naturligtvis närmre en ränteuppgång och då kan naturligtvis en bunden ränta vara att föredra.
De subventionerade maskinlånen har oftast en rörlig ränta i botten som de följer, om än på en låg nivå.
Den rådgivare som säger att räntan kommer att stiga kommer givetvis att få rätt. Frågan är bara när?
Torsten Thuresson, ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet i Kristianstad är en av dem som vidhåller att dagens räntenivå i Sverige är lägre än vad man kan våga räkna med på sikt.
Han har flera argument för detta påstående.
– Ser vi det historiskt är det inte rimligt att vi ligger kvar på dagens nivå. Vi har aldrig haft så låg ränta de senaste 150 åren. Dessutom är det så mycket finansoro ute i världen vilket borde ge högre räntor. Det ser vi i vissa grannländer med stora underskott i statsfinanserna. Där stiger räntan.
Hösten 2008 föll den svenska kronan mot euron och våren 2009 stod en euro i cirka 11 svenska kronor. Riksbanken sänkte räntan i flera etapper för att stimulera tillväxten.
– Detta scenario var naturligtvis inte hållbart i längden. Antingen måste räntan upp eller måste kronan stärkas. Det blev det senare.
Så länge kronan stärks kan den svenska räntan ligga kvar på en låg nivå men halkar kronan ner igen är risken stor för en räntehöjning.
När kronan försvagas är det i praktiken en devalvering och när det sker måste givetvis den som lånar ut pengar kompenseras för detta.
– På sikt måste ju den som lånar ut pengar erhålla mer i ränta än vad inflationen är. Försvagas ett lands valuta som exempel med 5 procent per år måste räntan vara större annars förlorar långivaren pengar.
Den svenska kronan är en liten valuta och följer snarare med grannländernas med- och motgångar. När euron försvagas mot andra stora valutor försvagas normalt sett även den svenska kronan. För att den svenska kronan ska få en långsiktig förstärkning måste det således till en stabil konjunktur i vår omvärld. Så är det inte i dag och därmed är risken större för en valutaförsvagning och därmed finns risken för stigande räntor.
Det som talar emot är att konjunkturen fortsatt är svag ute i Europa och därför är centralbankerna inte benägna att höja räntorna.
Tipset är således som alltid; den lantbrukare som har en god ekonomi kan fortsätta att utnyttja den låga räntan fullt ut men den som har det lite mer ansträngt bör kanske säkra sig med en större andel bundna lån nu.