Räntan slår mot slakten
I dag drog den danska Svinekongressen igång i danska Herning. Ett evenemang som drar ihop hela den danska grisnäringen och även några större producenter från Sverige.
Svenska grisproducenter kan hålla huvudet högt vid årets konferens. Visserligen är kostnaderna i svensk grisproduktion cirka 1:50 kronor per per kg fläsk mer men å andra sidan är intäkterna cirka 5 kronor mer per kg. Det är i dag betydligt lönsammare att bedriva grisproduktion i Sverige jämfört med i Danmark.
Jais Valeur, konsernchef på Danish Crown gladde sig åt att de kan betala så mycket till sina leverantörer i Sverige och konstaterade att det höga priset i Sverige beror på att det är ett underskott av svenskt griskött och att svenska konsumenter föredrar svenskt.
Danish Crown äger nämligen svenska KLS och har genom dem cirka 40 procent av den svenska grisslakten.
Problemen i dansk grisproduktion förklarar Jais Valeur med coronapandemin och inflationen samt räntehöjningarna som följt av det. Konsumtionen av griskött har minskat och Danmark som exporterar 90 procent av allt griskött påverkas stort av minskad import i framförallt Asien.
– Det danska priset på griskött är egentligen högt, men eftersom det tyska priset är ännu större åker många danska smågrisar till Tyskland, säger Jais Valeur.
Tyska slakterier har det mycket tufft just nu. Grisproduktionen i Tyskland har minskat rejält och det är överkapacitet i tysk slakt. Slakterierna bjuder över varandra för att få volymer.
För Danish Crown finns det flera problem. Minskad mängd slaktgrisar innebär ökad kostnad per slaktad gris.
– Vi har stängt ner en del och sagt upp 1 500 anställda, berättar Jais Valeur. Men nämner även att den stigande räntan gett koncernen 1,5 miljarder i ökade räntekostnader.
Jais Valeur är trots allt positiv inför framtiden.
– Kina och USA kommer att öka sina inköp och det faktum att grisproduktionen inom EU minskat med 9 procent i år och fortsätter minska nästa år medför en grund till ökad lönsamhet, konstaterar han.
På fredag denna veckan ser ni en intervju med Jais Valeur i Lantbruksnytt webb TV.