ANNONS

Ny regering på gång – men tufft läge

Stefan Löven (S) kommer ska försäka bilda ny regering, det är resultatet efter gårdagens val till Riksdagen i Sverige. Men även tillsammans med Miljöpartiet och Vänstern har det rödgröna blocket inte egen majoritet i Riksdagen och i ett uttalande i går sa Stefan Löven att de inte under några omständigheter kommer att samarbeta med Sverkgedemokraterna.
Inviten gick i stället till Centern och Folkpartiet, en invit som avvisades av partiledarna för dessa två partier med motiveringen att man kommer att hålla kvar vid Aliansen i oposition. Stefan Löven kommer därmed att ha en mycket svår uppgift och som det ser ut just nu kan han inte få igenom några förslag i Riksdagen, då Sverigedemokraternas partiledare varit tydlig med att säga att; får vi inte igenom några kärnfrågor så röstar vi inte med någon annan.
Står alla för vad de sa i olika intervjuer under gårdagens valvaka är det således ett omöjligt läge för Stefan Löven och Socialdemokraterna.
I sitt tal till partivännerna meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt att han inte bara avgår som statsminister utan även som partiledare inder våren. Ett strategiskt beslut som innebär att den nya Moderatledaren får god tid på sig att arbeta inför valet 2018.
Övriga sju Riksdagspartier är rörande överens om att man ska frysa ute Sverigedemokraterna. Många tycker dock att det är lite märkligt aggerande i ett demokratiskt land, att bojkotta ett parti som har stöd från cirka 13 procent av väljarna.
Fredrik Reinfeldt har varit tydlgi med att aldrig samarbete med Sverigedemokraterna, och kan därmed inte ändra på det om han ska vara trovärdig, men med en ny partiledare inom Moderaterna, och under förutsättning att de andsra tre partierna inom Alliansen vill det, kan det kanske finnas en öppning för någon form av samarbete med Sverigedemokraterna. I så fall skulle Alliansregeringen kunna sitta kvar i regeringsställning med visst stöd från Sverigedemokraterna, något som många NilehnTeknik pratat med hade setts som ett betydligt stabilare läge för landet än ett alternativ med de rödgröna i minoritet.
Tittar man på strömningarna mellan partierna från valet 2010 visar dessa att cirka 4 procent av de röster Moderaterna tappat gått till Sverigedemokraterna. Ur det perspektivet kan man dra slutsatsen att svenska folket sagt sig vilja ha en högerregering där vissa av Sverigedemokraternas frågor kommer på agendan.
Många tror att genom att ännu en mandatperiod helt utesluta Sverigedemokraterna innebär att detta parti bli ännu starkare i valet 2018, allra helst om vi får en regering som saknar handlingskraft de kommande fyra åren. De partier som vill motverka detta bör fundera över en ny taktik än den inslagna, vad gäller behandlingen av Sverigedemokraterna.
Man har under de senaste veckorna kunnat rösta även här på NilehnTeknik och resultatet av de drygt 500 som röstat är följande:
Socialdemokraterna: 2,42 procent
Miljöpartiet: 3,72 procent
Sverigedemokraterna: 42,64 procent
Vänsterpartiet: 2,23 procent
Centerpartiet: 21,42 procent
Kristdemokraterna: 5,03 procent
Moderaterna: 19,18 procent
Folkpartiet: 1,12 procent
Övriga: 2,23 procent

Relaterade artiklar