Flera regler klart för att klara torkan
Jordbruksverket jobbar nu hårt med regler för att underlägga för lantbruket vad gäller torkan.
Detta är vad som gäller så här långt:
Exempel på undantag som gäller med anledning av torkan
– Lantbrukare kan skörda foder från mark i träda tidigare än vanligt.
– Lantbrukare har möjlighet att ha sina djur på betesmarker med lite växtlighet.
– Lantbrukare kan använda gräs och klöver som behandlats med växtskyddsmedel som foder.
– Utsäde av vårspannmål har beviljats förlängt saluföringsdatum för att skörd av grönmassa eller bete ska kunna ske i höst efter sådd under sensommaren.
– De som säljer eller skänker mindre än 10 ton torrt foder per år till lokala köpare behöver inte registrera sig som foderföretag.
– Lantbrukare kan bryta sådd av gröda på ekologiska fokusarealer som växer dåligt och så in valfri gröda för att få fram grovfoder till djuren.
– Individuella undantag för jordbrukare med ekologisk produktion så att de kan använda konventionellt grovfoder till djuren.
– Certifieringen för ekologisk produktion hotas inte vid avvikelser med foder från omställningsmark och högre andel kraftfoder till mjölkande kor.
Arbete som pågår
– Just nu pågår planeringen för hur vi ska genomföra handläggningen och utbetalningarna av det nationella krisstödet så smidigt, snabbt och ekonomiskt som möjligt.
– Det pågår ett arbete med att undersöka möjligheten att få undantag från EU-reglerna så att det går att använda spannmål som egentligen skulle ha levererats som utsäde.
– Vi samverkar med andra myndigheter angående regler för transport av stråfoder på fartyg
– Vi planerar för att lantbruksföretag i höst ska kunna ta del av subventionerad kreditrådgivning, inom ramen för landsbygdsprogrammets budget. Rådgivningen ska hjälpa lantbrukarna att stärka sin likviditet.
Vattenbrist
Den samlade lägesbilden från berörda aktörer visar att det finns en stor oro över tillgången på vatten. Brunnar kan komma att sina och följden blir då brist på vatten till djuren, bevattning och hygienåtgärder i exempelvis stallar. Den som har enskild brunn är ansvarig för sin egen vattenförsörjning. Då är det viktigt att kontrollera nivån i brunnen och tänka igenom hur vattenbrist kan påverka djurhållningen på kort och lång sikt. Lantbrukarnas riksförbund har många konkreta tips för att hantera vattenbristen.
Värme och djurhållning
Den kraftiga värmen gör det särskilt viktigt att hålla tillsyn över sina djur. Stall och andra djurutrymmen kan vara svåra att hålla bra temperatur i när värmen har pågått länge. Djurhållare bör se till att ventilationen fungerar optimalt, och om möjligt kyla lokalen på annat sätt. Djur som vistas ute behöver ytor med skugga för att må bra. Djuren behöver också ha fri tillgång till vatten både inne och ute. Tänk på att om möjligt inte transportera djur under den varmaste tiden på dygnet då det kan bli mycket varmt i en djurtransport.
Stor brandrisk
Skogsbränder kan innebära att djur måste flyttas. Följ räddningstjänstens eller polisens anvisningar vid evakuering av djur. Att flytta djuren från rök och eld är det bästa djurskyddet även om själva transporten och den tillfälliga placeringen inte är optimal. Om det går – håll isär besättningar för att bibehålla ett gott smittskydd och för framtida identifiering av djuren.