Regn i grevens tid på rapsen
Rapsen mår bra av väderomslaget och regn. Det kom i grevens tid på många platser i landet. I övrigt är det inte mycket att tänka på nu enligt Jordbruksverket.
Det varma och torra vädret har inneburit att uppkomsten av höstraps i år är ojämn och på många håll långsam. Behandling med tillväxtreglering behövs bara i kraftiga bestånd. Behovet av bekämpning mot torröta är litet och svampbekämpning av raps på hösten är ytterst sällan motiverad.
Höstraps kräver ungefär 500-550 daggrader (bas 5 grader) från uppkomst fram till vintern för att utvecklas optimalt. Överskrids detta ökar risken markant för att plantorna sträcker på sig med ökad risk för utvintring. I höstraps som blir alltför kraftig innan vintern kan tillväxtreglering förbättra övervintringen genom att tillväxtpunkten hålls närmare markytan. Plantan blir kompaktare, bladen blir synbart mörkare i färgen samtidigt som rotsystemet kan bli kraftigare. Tillväxtreglering på hösten i kraftig utvecklad raps är en försäkring mot utvintring. Värt att notera är hur stor skillnaden blir i utvecklingen av antalet daggrader vid olika uppkomstdatum, se figur 1 nedan.
Tillväxtreglering är först och främst aktuell i tidigt sådda fält och fält med kraftig tillväxt. Det finns flera faktorer som kan påverka tillväxten hos höstrapsen, exempelvis temperatur, plantantal, sortval och tillgång till näring. Tillväxtreglering kan övervägas i täta bestånd där plantorna i mitten av september nått 4-5 örtblad samtidigt som kvävetillgången är god. Även i direktsådda fält där plantan konkurrerar med stubben, vilket kan tvinga upp tillväxtpunkten, kan behandling motiveras.
Preparat och dos. För tillväxtreglering i höstraps rekommenderas i första hand 0,4 – 0,7 l/ha Caryx när rapsen har 4 – 5 örtblad för bästa effekt. Orius är också ett alternativ men har svagare effekt. Behandlingseffekten blir större när tillväxten är god. Det går också att behandla när rapsen har 5 – 6 örtblad men dosen behöver då höjas till 0,7 – 0,8 l/ha. Preparatet får användas en gång på hösten. Behandla aldrig gröda som är stressad av torka, väta, köld eller herbicidskador. Det är viktigt att ha minst 7 dagars intervall mellan behandling med Caryx och ogräsbekämpning med Belkar. Prioritera att bekämpa örtogräs. Behandling bör inte utföras om plantorna är stressade.
Torröta
Torröta (tidigare ibland benämnt Phoma) angriper blad på hösten och senare även stjälkar. Hittills har vi inte sett några angrepp i höst. Eventuella angrepp brukar bli synliga på äldre blad först när plantan har 6 – 8 örtblad.
Torröta orsakas av två olika svamparter, vit torröta (Leptosphaeria biglobosa) och rothalsröta (Leptosphaeria maculans), båda arterna förekommer i Sverige. Vid svåra angrepp kan plantorna välta, hittills har det varit ovanligt i Sverige. Betydelsen av torröta är liten och bekämpning är ytterst sällan motiverad. I 12 skånska försök 2008 – 2014 gav en höstbekämpning med Cantus 0,25 kg/ha en genomsnittlig merskörd på 130 kg/ha. Utländska undersökningar visar att milda nederbördsrika höstar gynnar bladangrepp. Under hösten 2020 utfördes ett försök i Skåne där mycket starka bladangrepp förekom. Det blev inga merskördar av varken Folicur Xpert eller Orius.