Regn orsakade stora oskördade arealer i Norrland
Höstregnen gjorde det svårt att köra på fälten, så på många platser i landet gick det inte att skörda grödorna. Det visar den regionala statistiken över årets skördar. I Västerbottens och Norrbottens län blev hälften av spannmålsarealen obärgad. I Gävleborgs och Västernorrlands län fick en femtedel av spannmålsarealen lämnas oskördad.
Stora arealer har lämnats oskördade även i Jämtlands, Kronobergs, Kalmar, Blekinge, Jönköpings och Värmlands län. De arealer som ändå kunnat skördas har i många fall gett goda skördar. Den totala spannmålsskörden har beräknats till 5,95 miljoner ton. Den är 9 procent större än förra året och 8 procent större än genomsnittet för de fem senaste åren. Ökningen är främst en följd av att odlingsarealen av höstvete har ökat.
Låg hektarskörd av vårkorn i län med stora obärgade arealer
När det gäller skördeutfallet för vårkorn märks effekterna av de svåra
skördeförhållandena särskilt i norra Sverige. I Norrbottens län är hektarskörden
av vårkorn 52 procent lägre än 2016 och 45 procent lägre än femårsgenomsnittet. I Västerbottens län minskade hektarskörden av vårkorn med 36 procent jämfört med ifjol och med 32 procent jämfört med femårsgenomsnittet. I Östergötlands län är hektarskörden av vårkorn istället den högsta som redovisats någonsin.
Största raps- och rybsskörden på 27 år
Totalskörden av raps och rybs beräknas preliminärt till 377 200 ton, vilket är 40 procent mer än 2016, 17 procent mer än
femårsgenomsnittet och den största raps- och rybsskörden sedan 1990. Ökningen
beror till stor del på att höstrapsarealen har ökat.
Skördeuppgifterna för oljelin är osäkra
Den totala skörden av oljelin har beräknats till omkring 7 700 ton. Men
uppgiften är osäker eftersom en del lantbrukare ännu inte har kunnat lämna information om årets skörd till SCB. Oljelin mognar sent och ibland skördas grödan långt in i november.