Rena potatis med AirSep – även stationärt
Det var på Agritechnica år 2013 som tyska Grimme presenterade sitt system AirSep för frånskiljning av sten, jord och blast med hjälp av luft. På Agritechnica i år visade man upp sin nya potatisupptagare Evo 290 med systemet integrerat, men det finns trots allt många nya upptagare i Sverige som inte behöver bytas riktigt ännu och än fler äldre maskiner som fortfarande fungerar fint.
– Det är där den stationära AirSep kommer in. Vi ser potential i att flera lantbrukare går samman eller kanske fabriken dit potatisen levereras investerar i en stationär anläggning, säger Grimme Skandinaviens Heine Hylleberg.
Enligt honom är erfarenheten från fabrikerna i Danmark att allt färre har tillräckligt med sorteringspersonal på maskinerna för att spara pengar.
– Lantbrukarna är räknekunniga och många gånger är det kanske lönsamt att hellre ta det prisavdrag som är faktum med högre avfallsprocent vid leverans. Samtidigt får fabrikerna allt mer sten och jord att ta hand om, samtidigt som blasten ställer till väldiga problem i vissa led i fabrikerna, fortsätter Heine.
Maskiner för att avlägsna blastrester finns, men det slösar bort viktig stärkelse, då tekniken inte är tillräckligt exakt och delar av potatisen med skärs bort.
Enligt Heine Hylleberg är tekniken enkel och har därmed lågt underhållsbehov. Flera olika storlek på stationär AirSep finns, upp till 150 ton per timme.
På förra årets Grimme Technica vid Grimmes fabrik i tyska Damme visade man upp sin överlastningsvagn Crop-Cart. Hela fem testvagnar har gått på prov under den gångna hösten i England, polen och Holland. Hittills verkar resultaten lovande och nu ligger utmaningen i att få vagnen TüV-godkänd. Detta ska tydligen vara en liten utmaning, då vagnen kommer från det amerikabaserade dotterbolaget Spudnik. Detta innebär att Crop-Cart är utvecklad och byggd i tum, medan Europa kräver att alla mått i millimeter.