ANNONS

Rotgallnematoder har upptäckts i Västergötland

Efter provtagning i en utsädesodling i Västergötland kan Jordbruksverket konstatera att de upptäckt rotgallnematoderna Meloidogyne chitwoodi och Meloidogyne fallax. De är karantänsskadegörare och orsakar stora negativa konskvenser för odlare som drabbas.

Endast en gång tidigare har man hittat rotgallnematoder i ett fält i Västergötland men det här är första gången som en utsädesodling är utsatt.

– Upptäckter med koppling till utsäde är särskilt svåra eftersom det kan väcka oro för att fler odlare har drabbats av smittat utsäde, säger Carin Bunnvik, enhetschef på växtregelenheten. I det här fallet är det ändå bra att vi upptäckte nematoderna innan ny utsädespotatis odlades på fältet.

Jordbruksverket jobbar nu med kartläggning och mer provtagning med syfte att se om fler odlare kan vara drabbade. Det är förbjudet att odla utsädespotatis på en enhet där karantänsskadegörare har konstaterats. Först måste sanneringsåtgärder genomföras enligt Jordbruksverket anvisningar.

Under 2022 tog Jordbruksverket 200 jordprov och undersökte 274 prov av potatisknölar för att inventera efter rotgallnematoderna. Proverna togs i anslutning till potatisodling som ska bli matpotatis, stärkelse eller utsädespotatis. Ännu saknas några provsvar för proverna som togs hösten 2022, men det nya fallet i Västergötland är hitintills det enda nya fallet från inventeringen 2022.

Sedan tidigare finns det 13 lantbruk där man jobbar med att bekämpa rotgallnematoder. Tidigare fall har uteslutande funnits i Skåne och Blekinge. För att bli av med skadegöraren jobbar man med att odla grödor som gör att nematoden utesluts ur växtföljden. Man kan även jobba med svartträda på fälten för att inte ah någon växtlighet alls. Den första smittoförklaringen har kunnat hävas men den processen tog hela sex år.

Relaterade artiklar