ANNONS

Bättre rutiner behövs för spannmålshantering

Spannmål torkas och lagras allt oftare och längre tid på gården, innan den körs till en kvarn. För många lantbrukare är detta något nytt, och de behöver få bättre rutiner för att undvika problem under lagring och leverans, menar man på JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik.

–    Lantbrukarna behöver rådgivning både om hur de kan minska energiinsatsen och hur de ska säkerställa bra kvalitet på spannmålen, säger Nils Jonsson, forskare på JTI.

Han har därför sammanställt ny och äldre kunskap om torkning och lagring på gården i en rapport där han går igenom hur olika torktyper fungerar, både rent allmänt och utifrån olika skördeförutsättningar.
Bristande kunskap om kalluftstorkar
Han ger också en del nya fakta om bland annat kalluftstorkar, som sedan 1980-talet används i allt mindre omfattning i Sverige.

–    Det beror dels på att kalluftstorkarna har varit små och orationella, dels att de har givit kvalitetsproblem i spannmålen. Men problemen med kvaliteten har mer berott på bristande kunskap om hur man ska handskas med tekniken än brister hos kalluftstorkning som metod, säger Nils Jonsson.

En studie som JTI har utfört i samarbete med engelska forskare visar att en kalluftstork vid optimal användning kan torka spannmål med endast 20-25 % av den energi som krävs i en varmluftstork.

–    Vi såg också att klimatförutsättningarna för kalluftstorkning är bättre i östra Sverige än i västra och södra delen av landet, säger Nils Jonsson.

Enkelt kontrollera luftflödet
I rapporten redovisar han en utvärdering av en enkel lufthastighetsmätare och hur den kan användas för att kontrollera luftflödet i kalluftstorkar, silotorkar och luftningsfickor. Han har också mätt luftflödet i tre kalluftstorkar respektive silotorkar med omrörare. Mätningarna i kalluftstorkarna visade bland annat att det kan förekomma stora luftläckage och att dåligt rengjorda tilluftskanaler kan ge mycket ojämn luftgenomgång. Mätningarna i silotorkarna visade att det är viktigt med en jämn lagringshöjd för att få en jämn torkning.

Det är rationaliseringar inom spannmålshandeln som har gjort att andelen spannmål som torkas och lagras på gården har ökat sedan millenniumskiftet.

–    Vi kan dessutom vänta ett mer varierat klimat framöver, med både höga skördevattenhalter och högre lagringstemperaturer. Det kommer att ställa krav på omhändertagandet och lagringen av spannmål, vilket innebär större krav på lantbrukarnas kunskaper, säger Nils Jonsson.

Relaterade artiklar