ANNONS

Ryska exportkvoter kan få upp spannmålspriset

Ryssland kommer att reglera sin spannmålsexport genom kvoter för att säkerställa den inhemska försörjningen och bekämpa inflationen. Samtidigt skördar ryssarna sin tredje rekordskörd i följd, och den ryska exporten befinner sig på rekordnivå.

Rysslands underkommitté för tulltariffsreglering har fattat beslut för att skydda den inhemska marknaden och öka produktutbudet, enligt nyhetsbyrån Interfax. Underkommittén stödde en föreslagen åtgärd från jordbruks- och ekonomidepartementen, vilken innebär att införa en tullkvot på 24 miljoner ton för export av viktiga sädesslag som vete, korn, majs och råg,  från den 15 februari till den 30 juni år 2024, enligt ett regeringspressmeddelande. Detta rapporterar tyska Agrar Heute.

Kvoten gäller inte för export till andra länder inom den Eurasiska ekonomiska unionen. Underkommittén stödde även jordbruksdepartementets förslag att införa ett tillfälligt exportförbud för durumvete i sex månader, från den 1 december år 2023 till den 31 maj år 2024, och att införa en kvot på 160 000 ton för tullfri import av durumvete.
Enligt experter hade exportförbudet för durumvete inte särskilt stor påverkan på priserna eftersom det används i pastaproduktion, och de främsta köparna av ryskt durumvete är Turkiet och Italien. Å andra sidan skulle en tullkvot för export av viktiga sädesslag som vete, korn, majs och rå,  på 24 miljoner ton, ha betydande påverkan på marknaderna och priserna.

Samtidigt har de globala vetepriserna sjunkit till det lägsta på ungefär tre år under november månad. Marknadspriset är 60 procent mindre än det var i mars 2022 när Ryssland anföll Ukraina.

Samtidigt har Rysslands veteexport nyligen nått en ny rekordnivå. För närvarande förväntar sig det amerikanska jordbruksdepartementet att Ryssland kommer att exportera cirka 50 miljoner ton vete under säsongen 2022/23, jämfört med det tidigare rekordet på 47,5 miljoner ton från säsongen innan.

Relaterade artiklar