Saknar bara kopplingsfri fram/back
Tjeckiska Zetor gnetar sig uppåt. Sakta men säkert börja de nå de västtillverkade traktorerna vad gäller kvalitet och komfort och 8541 Proxima Plus är de Zetormodellerna som kommit längst.
Tjeckiska Zetor är på frammarch både vad gäller försäljningen och tekniska förbättringar. År 2007 fick traktorerna i Proxima Plus-serien separat fram/back till vänster om ratten, något som finns i den traktor Norsk Landbrug testar, och när ni läser detta ska denna spak även kunna manövreras kopplingsfritt. Det blir ett stort lyft för modellen.
Zetor är redan vassa på den skandinaviska marknaden och denna nittiohästare är en storlek som är ganska gångbar med bland annat frontlastare.
Testtraktorn har mycket riktigt frontlastare monterat, en Trac-Lift, vilket även det är en tjeckisk konstruktion och som därmed kommer fabriksmonterad på traktorn.
Vi sätter en gödselgrep på lastaren och testar ekipaget i en halmhög. Det fungerar bra. Vi lägger den tvåväxlade mekaniska grupplådan i låg och väljer tredje växlen i den fyrstegade huvudlådan. Sen är det bara att köra fram och tillbaka genom att växla med fram/backspaken till vänster om ratten. Vi måste visserligen trampa på frikopplingen hela tiden när vi ändrar färdriktning, men det funkar okej. Pedalerna är hängande och frikopplingen går lätt.
Det som däremot inte går lätt är huvudväxellådan. Det är trögt att få i växlarna och möjligitvis blir det bättre när traktorn blir äldre och drev och synkringar lite mer inkörda.
I växelspaken finns även två knappar för att växla upp och ner i den tvåstegade powershiften. En grön sköldpadda i instrumentpanelen visar när man har lågväxeln i.
En frikoppliongsknapp i huvudväxelspaken hade varit ett stort plus även det.
Sikten är högst normal i 8541 Proxima Plus. Det är en konventionell motorhuv så givetvis försvinner gödselgrepen bakom huven när man är nere vid marken.
Lastaren manövreras med ett enspakssytem med vajerreglage till höger i hytten och det fungerar bra. Övriga hydraulfunktioner är även de mekaniska, både trepunkten och de tre yttre dubbelverkande hydrauluttagen. Första dubbelverkande hydrauluttaget manövreras med en spak till höger i hytten, bredvid spaken för trepunkt, medan de andra två betjänas med två spakar som sitter lite längre fram och högre upp på högersidan. Dessa spakar har en bekväm placering.
I övrigt är hytten bra på så sätt att golvet är plant och rutorna stora. Till nackdelarna hör att det även finns spakar till vänster om föraren och att fläkt och alla luftutsläpp sitter i taket. Det går alltså inte att få varmluft som blåser ut nere vid golvet. Spakarna till vänster är bland annat handbroms och väljare till kraftuttaget. Det finns 540 och 1 000 rpm att välja på. Beroende på hur mycket man använder kraftuttaget får man värdera nackdelen av spakar till vänster.
Totalt sett verkar hytten vara lätt att hålla ren. Det är inga skrymslen och vrår som är svåra att hålla rena, men inredningen är lite plastig.
Instrumenteringen består av analoga klockor och det finns även strömbrytare framme vid den ställbara ratten.
Servicemässigt är nya Proxima Plus förbättrad på så sätt att hela motorhuven öppnas i ett stycke men på minussidan vad gäller service finns fortsatt batteriet som sitter under en huv innanför vänster trappa. Batteriet är på 165 Ah och säkringarna finner man bakom en lucka till vänster på instrumentkonsollen i hytten.
Alla Zetortraktorer har kompressor vilket har sina fördelar. Dels kan man alltid pump ett hjul var man än befinner sig, dels blir kostnaden för att kunna köra med en vagn med tryckluftsbromsar låg. För ett tillägg om 7 900 får man uttag för tryckluftsbromsar bak på traktorn.
Vi testar även Zetor 8541 Proxima Plus i transport och då passar vi på att mäta ljudet i hytten. Det är 83 dBA i 40 km/h och med varvräknaren på 2 400 rpm. Det är ganska starkt ljud och traktorn har alltså ingen överväxel där man når toppfarten vid ett reducerat varvtal. Det är synd och kanske något som kommer inom kort nu när den tjeckiska traktortillverkaren verkar ha ordentligt med luft under vingarna.
Vi kan inte rekommendera traktorn för långa transporter så som den är nu. Varken komfort, ljudnivå eller transmission talar för det.
Enligt vår uppfattning är Zetor 8541 Proxima Plus en perfekt traktor för den mindre gården som har lite blandade arbetsuppgifter men inte för långt avstånd mellan fälten.
Det är bara två trappsteg upp till hytten och dörrarna är hängda i bakkant och har en helt okej öppning. Ytterligare saker som talar för att använda traktorn hemma vid gården där man hoppar in och ut mycket.
I jordbearbetning fungerar den bra. Det verkar inte vara stora förluster mellan motor och bakhjul och det ska det ju inte heller vara när transmissionen är enkel. Vi väljer en lagom växel där det passar att köra i hare i dragen och slå ner till sköldpadda när man ska hissa upp kultivatorn och vända på vändtegen.
Till nackdelarna med traktorn hör stor vändradie, men det är möjligt att den går att få ner om man justerar lite på begränsningsskuvarna för styrutslaget på framaxeln. Eftersom traktorn har lastare är det möjligt att generalagenten ställt styrutslaget lite väl svagt för att däcken inte ska råka ta i lastaren vid oförsiktig körning.
Trepunkten lyfter drygt 4 ton vilket är helt okej på en traktor i denna storleken. Centrifugalspridaren som rymmer 2 000 liter gödning klarar den galant. Visserligen måste traktorn belastas fram med någon form av vikt, men vi har ju lastare på testtraktorn så vi klarar oss.
Även vid fältarbete med kraftuttaget är ljudet högt i hytten eftersom motorvarvtalet ju måste vara högt.
För Zetor säger jag som jag alltid brukar när det gäller enklare traktorer, nämligen köp lite större traktor än vad redskapen behöver. Då kan man köra med lite lägre motorvarvtal och högre växel. Det blir tystare och lugnare då och ofta även en fördel vad gäller bränsleförbrukningen och risken för haverier.
Haverier är ju en viktig del att ha med i bedömningen när man väljer traktor. Våra tester kan givetvis inte säga något om det.
Förr var ju Zetor lite av en risk. Hade man otur fick man ett måndagsexemplar som följdes av det ena haveriet efter det andra medan grannen hade en Zetor av samma modell som bara gick och gick.
I dag är kvalitén jämnare från fabriken i Brno, Tjeckien och man hör inte talas om den typen av haverier som var vanligt på sjuttio- och åttiotalet.
Men som vanligt, alla traktorer kan gå sönder, och därför är det viktigt att gå igenom hur serviceorganisationen på orten ser ut innan man köper.
Tre bra saker:
+ Spakarna i hytten har en bekväm placering på höger sida.
+ Avgasröret är sidomonterat som standard och dörrarna är hängda i bakkant.
+ Motorhuven öppnas i ett enda stycke. Mycket bra.
Tre dåliga saker:
– Det finns inte kopplingsfri fram/back.
– Det finns inget reglage för att manövrera trepunkten utifrån.
– Vändradien är stor, 7,0 meter.
Zetor 8541 Proxima Plus
Motor: Fyrcylindrig Zetor på 4,2 liter och 66 kW (90 hk) maxeffekt och max vridmoment 351 Nm vid 1 400 rpm
Transmission: Fyra synkroniserade huvudväxlar, två mekaniska gruppväxlar och tvåstegs powershift samt mekanisk fram/back ger 16 växlar i vardera riktningen.
Däck: 340/85R24 fram och 420/85R34 bak
Bränsletank: 120 liter
Lyftkapacitet: 4 150 kg
Max hydraulflöde: 50 l/min
Max hydraultryck: 180 bar
Yttre hydraulik: 3 dubbelverkande uttag
Vikt: 3 720 kg (utan vikter)
Vändradie: 7,0 meter
Serviceintervall: Motoroljebyte 300 timmar (10 liter), Transmissionsoljebyte 1 200 timmar (64 liter).
Kraftuttag: 540 och 1 000 rpm
Pris: 294 500 kronor
Pris per hk: 3 272 kronor
Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering: 16 500
Frontvikter, 400 kg: 4 900
Passagerarsäte: 2 200
Frontlyft och pto: 45 900
Fjärde dubbelverkande uttag: nej
Luftfjädrad förarstol: 5 900
Hydraulisk utskjut lyftdragkrok: nej
Framaxelfjädring: nej
Anders Niléhns bedömning av Zetor 8541 Proxima Plus jämfört med andra traktorer i samma storlek
Jag tycker att Zetor 8541 Proxima Plus fortfarande har en bit kvar innan man når komforten i en västeuropeisk traktor. Finnischen i hytten, reglagens placering och liknande är inte lika bra. Samtidigt har priset på en Zetortraktor närmat sig de andra fabrikaten. I dag har nämligen märken som Case IH och New Holland enkla och billiga traktorer som matchar Zetor vad gäller priset. Då måste Zetor vara lika bra annars blir det svårt för den tjeckiska traktortillverkaren.
Mycket beror givetvis på hur traktorn används. Zetor 8541 Proxima Plus har en del reglage till vänster om föraren. Det är spakar för bland annat kraftuttaget.
Den förare som inte använder kraftuttaget har ju ingen nackdel av det medan den som kör kraftuttagsdrivna redskap ofta troligtvis värderar en annan reglageplacering.
En sak är enligt min mening självklar för den som köper en ny Zetor 8541 Proxima Plus inom den närmsta tiden och det är att välja kopplingsfri fram/back. De pengarna måste man helt enkelt ha igen när man byter bort traktorn i framtiden samtidigt som det blir betydligt bekvämare under tiden. Den separata spaken för fram/back till vänster om ratten i testtraktorn är visserligen en fördel jämfört med back i grupplådan, men man måste trotts allt trampa på frikopplingen och det är inte bekvämt.