Sämre tider – då ökar risken för dåliga krediter
Att belåna fakturor är ganska vanligt förekommande och ger det säljande företaget förbättrad likviditet, men ofta till en extrem stor kostnad. Tekniken heter factoring och när ni får en faktura där mottagaren av betalningen inte är samma företag som det ni köpt varan eller tjänsten av, ja då handlar det om factoring.
Ni har säkert blivit uppringda som företagare och fått frågan om ni vill sälja fakturor. Argumenten är att ni får pengarna direkt, slipper mycket arbete och minskar risken, dessutom är det billigt säger säljaren. Kanske 2 procent.
Och det är klart om fakturan är på 100 000 kronor så behåller då factoringbolaget 2 000 kronor och ni som företagare erhåller 98 000 kronor direkt när fakturan skickas till kund i stället för att vänta på dem i 30 dagar.
För det är bara 30 dagar det handlar om. I det perspektivet är de 2 procenten i ränta faktiskt 24 procent per år. Den som går till banken och ber om en rörelsekredit som täcker utestående fakturor behöver ju inte betala 24 procent!
Att man slipper kreditrisken är även det en sanning med modifikation. Eftersom man får pengarna direkt och det är factoringbolaget som skickar påminnelser och trycker på slöa betalare märker man som företagare inte av problemen direkt. Men skulle det sluta med att kunden konstateras aldrig betalar så åker i de flesta avtal ansvaret tillbaka till företagaren som sålt fakturan, det vill säga factoringbolaget kräver tillbaka det de tidigare betalt ut i förskott för fakturan till ditt företag.
Det är inte heller tvunget att det blir enklare med fakturabelåning. Factoringbolagen har sina stolpiga system som man måste följa och passar de inte exakt med de egna i företaget kan det många gånger till och med bli extraarbete trots att säljaren på factoringbolaget lovar enkla rutiner.
Nu när det blir kärvare tider för företagare är det fler och fler som sneglar på fakturaförsäljning för att förbättra likviditeten. På Lantbruksnytt har vi testat flera sådana system under flera olika tillfällen de senaste 20 åren. Våra tester visar att det är usla system för företagaren. Läs mer om krediter och hur de fungerar här.