ANNONS

Sanktioner som inte följs fördröjer kriget

Fullföljda sanktioner mot rysk lantbrukssektor hade inneburit att kriget i Ukraina varit slut för länge sedan. Uttalandet kommer från Andrii Dykun på Ukrainas lantbruksdepartement.

Hur många gånger sedan våren 2022 har vi inte sett EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i TV-nyheterna berätta om det ena sanktionspaketet efter det andra mot Ryssland, men i alla har lantbruksprodukter varit undantagna.
Ryskt lantbruk har växt rekordartat på kort tid, tack vare att investerare från väst hjälp till efter Sovjetunionens kollaps, och i dag kan det växa fär egen maskin tack vare stor export till länder i Asien och Afrika.
Men enligt Andrii Dykun klarar inte Ryssland sin livsmedelsproduktion utan fortsatt handel från väst, utan reservdelar till maskiner i stallar och på fält skulle allt avstanna ganska snabbt.
– Ryska politiker använder säker livsmedelstillgång som ett politiskt redskap och skulle det uppstått livsmedelsbrist i Ryssland hade invånare snabbt ifrågasatt konflikten med Ukraina, säger Andrii Dykun.
Han menar att om EU hade haft med alla delar inom lantbruket, från handel med jordbruksprodukter och gödsel till maskiner och reservdelar ända sedan krigsutbrottet, hade det varit svält i Ryssland i dag.
Andrii Dykun berättar att Ukraina aldrig skulle använda spannmål och andra lantbruksprodukter som ett vapen i ett krig.
– De ska ut på världsmarknaden och bidra till en stabil livsmedelsförsörjning. Men i Ryssland laborerar man med exportavgifter när man vill trygga tillgång och lämpligt pris på livsmedel i landet samt i nästa stund skänker spannmål gratis till fattiga länder i Afrika för att få allierade.

Ukrainas lantbruk hotar inte lantbruket i EU
Intressant i sammanhanget är att lantbruket i Ukraina klarar sig fint utan statliga stöd. Därmed skulle landet kunna komma med i EU utan att det påverkar nämnvärt nuvarande stödregler inom lantbruket i EU.
– Mot den bakgrunden skulle det inte vara svårt att införliva Ukraina i en gemensam lantbrukspolitik inom EU, avslutar Andrii Dykun.

Relaterade artiklar