ANNONS

Sensorer och väderdata ger exakt kväveeffekt vid flytgödselspridning

Med sensorer på flytgödselspridaren kan näringsinnehållet i flytgödseln mätas i realtid under spridning. Tack vare denna teknik kan flytgödselspridaren regleras så att exakt rätt mängd gödsel sprids vid varje enskild plats på fältet så att det blir rätt näringsinnehåll.

Som operatör kan man välja vilket av näringsämnena N, P och K som ska regleras och utrustningen dokumenterar sen givan av samtliga näringsämnen så att en styrfil kan skapas och lantbrukaren i efterhand kan komplettera med det som saknas av ett eller flera näringsämnen.
Nu tar danska Seges tekniken ett steg vidare med mjukvaran CropManager. Med denna kopplas flytgödselspridarens dator även till ett aktuellt väderprogram. Då kväveeffekten även påverkas av vädret får lantbrukaren med CropManager inte bara exakt rätt mängd gödsel per hektar utifrån aktuellt näringsvärde utan även hänsyn tagit till den verkliga effekten när det handlar om kvävet.
CropManager har tilldelats tre stjärnor som en Europanyheter på Agromek som öppnade i danska Herning i dag, en mässa som är öppen till den 2 december.

Relaterade artiklar