ANNONS

Stora skillnader i kväveupptaget

I södra delen av landet och i Västergötland har höstvetets tillväxt fortsatt under veckan som gått, medan kyla och torka har begränsat utvecklingen i andra delar av landet. Det skriver Yara i dagens nyhetsbrev och fortsätter: På några försöksplatser syns redan tydligt att kvävet börjar ta slut på de lägre kvävenivåerna. Kurvorna börjar luta uppåt. Allra högst kväveupptag har det varit i Skofteby, Lidköping, där grönmassan nu innehåller mer än 90 kg N i det högst gödslade ledet. Skillnaden mellan detta led och nollrutan är hela 70 kg N.

Från de rapporter vi får utifrån ser det ut att vara stor skillnad i utvecklingsstadier mellan olika delar av landet, men också mellan olika fält beroende på sort och såtidpunkt. Tidigt sådda fält av de tidigare sorterna är säkert i DC 37, flaggbladsstadium, i slutet av denna vecka, i södra och västra delen av Götaland, nu när värmen har kommit på allvar. Här är det därmed dags att börja fundera på om en tredje giva behövs och hur stor den skall vara. Man kan då exempelvis börja mäta med Yara N-Tester.

Andra senare sådda fält kan vara kvar i DC 31. I Västmanland, Uppland och Örebro har kylan helt bromsat tillväxten. Här har vi säkert ytterligare 2-3 veckor på oss innan det är dags för en tredje giva. Generellt är höstvetebestånden fina och de har en hög skördepotential så här långt.

De försöksfält som redovisas här har olika förutsättningar vad gäller såtidpunkt, sortval, markvärden och nederbördsmängder, men för samtliga platser gäller att förfrukten är stråsäd och att ingen stallgödsel är använd. För att få mer information om hur kväveupptaget ser ut i olika regioner och efter olika förfrukter och även med stallgödselanvändning, rekommenderar vi att gå in på Greppa Näringens hemsida.

Relaterade artiklar