ANNONS

Skonsam fiberdragning

Framtidens infrastruktur för kommunikation, fiberkablar, installerades i sommar på skärgårdsidyllen Hönö. Med hjälp av innovativa metoder och specialmaskiner blir installationen betydligt mer kostnadseffektiv och miljövänlig för öns invånare jämfört med traditionella grävmetoder.
Hönö i Göteborgs norra skärgård är en skärgårdsidyll och i hamnen ligger fritidsbåtarna på rad och kluckar i det vackra sommarvädret. På sommaren fylls Hönö av semesterbesökare som tar färjan eller fritidsbåten för en dagsutflykt till den pittoreska ön.
Att vara uppkopplad till nätet med sin mobil, dator eller surfplatta även på semestern är numera ett måste för de flesta, på gott och ont. Samtidigt pågår ett intensivt arbete på Hönö för att ge de drygt 5 000 bofasta snabbast möjliga internetuppkoppling med hjälp av toppmoderna fiberkablar. Fiberutbyggnaden på Hönö är en del av den riksomfattande strategi som säger att 80 procent av den svenska befolkningen ska ha möjlighet till fiberanslutning år 2020.
Fiberkablarna läggs med hjälp av nya metoder och specialmaskiner som JLM Scandinavia och amerikanska Ditch Witch tagit fram i samarbete med sina kunder och som gör att man slipper gräva upp hela gatan.
Nordlund Entreprenad, beläget i Sävedalen strax utanför Göteborg, är specialiserade på infratrenching, en teknik som företaget använder sig av för att effektivisera utbyggnaden av infrastrukturen i Sverige.
– Infratrenching är ett nytt sätt att installera bland annat fiberbredband, gatubelysning, rör och kablar med minimal miljöpåverkan. Kortfattat innebär infratrenching att man fräser ett upp till 45 centimeter djupt och 7, 11 eller 14 centimeter brett spår i marken och därefter läggs exempelvis rör, slang eller fiberkabel i spåret. Sedan sker en kompaktering som inte varit möjlig med tidigare schaktmetoder, säger Johnas Nordlund, vd och grundare av Nordlund Entreprenad.
Förutom på Hönö arbetar Nordlund Entreprenad just nu med liknande projekt även i Kungälv och Floda. Jämfört med schaktmetoden, som idag är den mest använda, är fördelarna med infratrenching uppenbara, såväl ekonomiskt som tidsmässigt, enligt Johnas Nordlund.
– Man kan till exempel genomföra arbeten med hjälp av infratrenching året runt, även under vintern trots tjäle och kyla. Tekniken minskar dessutom störning av omkringliggande miljö och trafik då avspärrningar av vägar inte är så omfattande som andra grävmetoder kräver, säger han.
JLM Scandinavia har lång erfarenhet av att sälja och hjälpa entreprenadföretag som Nordlund Entreprenad med maskiner och metoder specialkonstruerade för kostnadseffektiva och miljövänliga kabel- och rörinstallationer under mark. Som generalagent i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Polen och Ukraina för Ditch Witch specialmaskiner har Malmöföretaget bred erfarenhet för alla typer av projekt.
– Efterfrågan på utbyggnad av fiber till hemmet växer kraftigt och med det står många entreprenör inför en tuff utmaning. Det gäller att bygga ut fibernätet i Sverige på kort tid och till liten kostnad med minsta miljöpåverkan. För att lyckas med detta krävs nya sätt att tänka och nya innovativa metoder som exempelvis infratrenching, säger Björn Säwe, vd för JLM Scandinavia.
På vägen till fastigheten är det många små och stora hinder som ska passeras för fibern. Med hjälp av fräsning i asfalt, vibrerande microplogar i svåråtkomliga och ömtåliga trädgårdar, styrbar borrning under vägar och vattendrag, jordraketer för att ta sig fram under uppfarter, murar och trottoarer samt kedjegrävare har Ditch Witch ett brett utbud av specialmaskiner för grävfri teknik.
En maskin som används flitigt på Hönö och andra orter av Nordlund Entreprenad under fiberinstallationerna är Ditch Witch RT55 utrustad med fräshjul för att snabbt göra spår i marken och packhjul för att effektivt packa massorna i schaktet för att minimera sättningar i framtiden.
– RT55:an är otroligt mångsidig och har visat sig vara mycket effektiv i samband med sådana här arbeten, inte minst i bostads- och stadsmiljöer med begränsat utrymme, säger Johnas Nordlund.
Peder Samuelsson från Pesam Mark & Asfalt i Fritsla hade kommit till Hönö för att studera den grävfria teknik som Nordlund Entreprenad och JLM Scandinavia demonstrerade på ön. Entreprenadföretaget avvaktar besked från Marks kommun när det gäller uppdraget att bygga ut fibernätet på orten och överväger just nu vilka metoder och maskiner man ska använda sig av när arbetet startar till hösten.
– Det jag har sett här har verkligen imponerat på mig. Jag trodde knappast det var möjligt att det skulle gå så snabbt och effektivt att lägga fiber, säger Peder Samuelsson.
Fiberentreprenören Johnas Nordlund brinner för utbyggnaden av fibernät till de svenska hemmen och har tillsammans med kollegan Johan Persson startat hemsidan; www.fiberportalen.se där man förklarar fördelarna med användningen av grävfria metoder.
– Infratrenching är ett väldigt effektivt sätt att förse Sverige med en snabbare växande infrastruktur. Det är en metod vi tror starkt på och som vi kommer att fortsätta utveckla i framtiden, säger han.
Fiber-1

Relaterade artiklar