Större slaktorganisation
Den 14 september 2015 gav Konkurrensverket sitt godkännande till att KLS Ugglarps AB går in som majoritetsägare i Dalsjöfors Kött AB. Samarbetet är tänkt att skapa effektiviserings-vinster i syfte att stärka lönsamhetsutvecklingen för värdekedjans alla intressenter.
Under de senaste åren har tillväxten och lönsamhetsutvecklingen inom den svenska köttbranschen varit svag och antalet slaktdjur har minskat. Branschen har därför slutit upp för att marknadsföra svenskt kött och dess fördelar, vilket har bidragit till att svenskt kötts attraktionskraft på marknaden har ökat. Det är en utveckling som KLS Ugglarps vd, Jonas Tunestål, vill ska hålla i sig:
– Vi tror att samarbete och långsiktiga investeringar är nyckelord för en förbättrad lönsamhet. Det är viktigt att branschen tillsammans fortsätter att strukturera sina processer och kostnadseffektivisera värdekedjan, så att alla verksamheter gynnas. Ett samarbete mellan KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött är ett steg på vägen. Ett attraktivt svenskt kött ökar inte bara våra egna verksamheters konkurrenskraft utan även våra kunders och leverantörers.
Tillsammans kommer nu företagen att ha sin verksamhet fördelad på fem orter i Sverige: Dalsjöfors, Göteborg, Kalmar, Hörby och i Ugglarp utanför Trelleborg. Det ger företagen större möjligheter att arbeta närmare både leverantörer och kunder.
– Våra leverantörer och kunder ska känna att vi är företaget nära dem, både geografiskt och affärsmässigt. En nära relation ger bättre förutsättningar för ett bra samarbete med en större förbättrings- och utvecklingspotential, menar Magnus Larsson, vd för Dalsjöfors Kött.
Samarbetet, som startar omgående, kommer att inledas med att se över företagens verksamhetsprocesser för att finna synergieffekter, verksamhetsfördelar och förbättrings-möjligheter. Dessa ska sedan implementeras i företagen på bästa sätt.