ANNONS

Små prisförändringar för lantbrukets produkter

Händelserna i Ryssland och Ukraina de senaste dagarna har haft liten påverkan på prisutvecklingen för råvaror. Marknaderna för spannmål med flera grödor påverkas alltmera av att skörden på norra halvklotet är förestående vilket leder till ökat utbud och mer pressade priser.

Jordbruksverket lämnar varje månad prisstatistik för varor som svenskt lantbruk säljer och köper och så här rapporterar myndigheten per den siste juni.
I Sverige har de senaste månaderna av ihållande torka ersatts av ett något mer omväxlande väder. Det har kommit nederbörd men främst i form av skurar som varit ojämnt fördelade och det krävs betydligt mera regn för att grödorna ska återhämta sig. Långtidsprognosen från SMHI pekar mot en allt ostadigare och svalare väderlek under kommande veckor. Förstaskörden av vall och tillväxten av bete har blivit betydligt lägre än normalt i stora delar landet. Återväxten av vall har också drabbats hårt av torkan och andraskörden har i princip uteblivit. Hittills är det de nordligaste delarna av landet som haft minst negativ påverkan, även om torkproblemen tycks förskjutas norrut. Alla grödor har påverkats negativt och även om det kommer regn i närtid kan skadorna inte repareras fullt ut. Anpassningar har
Jordbruksverket 2023-06-30 3.1.17-01099/2023 2(6) redan gjorts av jordbrukarna bl.a. genom att skörda spannmål som ensilage och att mera djur än vanligt anmälts till slakt.
För första gången under 2023 höjer Arla producentpriset för mjölk. Höjningen uppgår till 5,4 öre/kg för både konventionellt producerad mjölk och ekologisk mjölk. Ett slakteri sänker priset på livkalvar vilket tyder på sämre efterfrågan.
Svag avkastning och höga inköpspriser för produktionsmedel riskerar att leda till svag lönsamhet för jordbrukarna under det kommande året. Produktionsgrenar som är starkt beroende av grovfoder och bete samt där det finns begränsade möjligheter till högre produktpriser är mest utsatta.

Omvärldsfaktorer
Den dramatiska utvecklingen i Ryssland under den senaste veckan har haft liten påverkan på världsmarknadspriserna för olika råvaror. I mitten av juni steg världsmarknadspriserna på spannmål till följd av ökad oro för torka i bl.a. USA och i området runt Östersjön. De senaste dagarna har oron dämpats och istället påverkas marknaderna alltmera av att skörden på norra halvklotet inom kort kommer att ta sin början. Det brukar normalt leda till fallande priser eftersom utbudet ökar.
Redan före händelserna under midsommarhelgen hade tonläget höjts inför nya förhandlingar om det s.k. spannmålsavtalet. Ryssland har uttalat att man inte är intresserade av en förlängning så länge som den ryska exporten av gödning via Svarta havet inte kommer igång. Ukraina har å sin sida i tidigare förhandlingar krävt längre avtalsperioder än de två månader som tillämpats för de senaste avtalsomgångarna. Ukraina har också framfört att man har en beredskap för att avtalet kommer att falla. Ukraina kommer då att erbjuda de företag som exporterar jordbruksprodukter via landets hamnar i Svarta havet ett försäkringsskydd.
Den senaste rapporten från EU:s forskningscentrum JRC från mitten av juni visar att det fortfarande finns goda förutsättningar för en bra skörd under 2023 i stora delar av EU. Det finns dock fortfarande en oro för att torkan i länderna runt Östersjön kommer att ha en negativ inverkan på avkastningen.
Även i övriga delar av världen med mer betydande odling av jordbruksgrödor är väderleksförhållandena till största delen gynnsamma.
Det nederländska mejeriet Friesland Campina behåller mjölkpriset oförändrat på 43,25 euro/100 kg för juli 2023. Mejeriet förutser minskande produktion och svag efterfrågan.

Källa: Jordbruksverket

Relaterade artiklar