Smart Farming med DeLaval
Smart Farming är ett initiativ som DeLaval lanserade redan 2008 och som har som mål att påverka och forma framtiden för mjölkproduktionen. Företaget beskriver det som ”målet att påskynda övergången från styrning av mjölkproduktionen till styrning av gårdens övergripande lönsamhet genom användning av nya beslutsverktyg och automatiseringsteknologier för förbättrad mjölkkvalitet och lönsamhet.”
DeLaval har ett växande utbud av innovativa och automatiserad lösningar som är inriktade mot att höja affärsverksamhetens effektivitet. Ett exempel är Herd NavigatorTM, ett proaktivt driftsledningssystem med sofistikerad teknologi. Herd NavigatorTM ger full kontroll över besättningens reproduktion och lyfter brunstidentifiering till 98% och ger exakta insemineringstider vilket leder till en högre dräktighetsfaktor. Systemet ger också en tidig indikation på viktiga hälsoproblem så som mastit och acetonemi vilket är positivt för produktion, lönsamhet, djurvälfärd och livsmedelssäkerhet.
DeLaval frivilligt mjölkningssystem VMS, är ett annat exempel. Företagets robot har betjänat mjölkproducenter världen över i 10 år och har hjälp dem öka sin lönsamhet och effektivitet samtidigt som de befriats från det tunga arbetet med mjölkning två gånger om dagen. Enligt företaget har lanseringen av VMS 2010 ytterligare stärkt funktionaliteten hos systemets mjukvara, användarvänligheten och driftssäkerhet.
– Dock handlar Smart Farming inte bara om robotar. Det handlar om att med rätt beslutsverktyg och automation som integrerar produkter, tjänster och kunskap ge mjölkproducenterna full kontroll över sin verksamhet, säger Andrew Turner, DeLaval Vice President Business Area Capital Goods.
De huvudsakliga innovationsområdena som DeLaval utvecklar är: Smart Mjölkning, Smart Utfodring och Smart Ladugårdsmiljö. Vad gäller mjölkning så arbetar företaget mot en automatiserad karusell. Inom området Smart Utfodring har DeLaval nyligen lanserat Optifeeding, ett system som lastar, delar, mixar och distribuerar foder automatiskt, dag som natt, vilket besparar bonden ca 3 timmars arbete per dag. Optifeeding gör också att bonden kan säkerställa rätt fodergiva för varje ko eller grupp av kor enligt deras laktationsstadium, vilket förbättrar deras prestation och markant minskar utfodringskostnaderna. Vad gäller Smart Ladugårdsmiljö är möjligheterna oändliga, säger DeLaval, från automatiserad ventilation som reagerar på väder och klimat till automatisk belysning och gödselhantering.
Nyckeln kommer att vara en framgångsrik integration mellan alla dessa teknologier på gårdsnivå, vilket är ett pågående arbete hos DeLaval.
DeLaval ser också en koppling mellan de smarta teknologiska systemen och hållbarhet. Hållbar mjölkproduktion är ett annat initiativ från DeLaval. Målet med Hållbar mjölkproduktion är att minska gårdens miljöavtryck samtidigt som man förbättrar mjölkproduktion, gårdens lönsamhet och välfärden för berörda människor och djur.
DeLaval tror att detta mål kan uppnås genom att erbjuda smart teknologi för att öka resursernas effektivitet. Eller, uttryckt på ett annat sätt, genom att stötta mjölkproducenter att göra mer med mindre. Hållbarhet är, utan tvekan, en viktig del av det som vi beskriver som Smart Farming.