Socker i gödseln minskar förlusterna
Att försurning av flytgödsel minskar ammoniakavgången är ingen nyhet. Om man med exempelvis svavelsyra sänker pH-värdet i flytgödseln till under 7 kan ammoniakavgången minska med hela 70 procent. I Danmark har man kommut långt med denna teknik och år 2014 försurade hela 12 procent av all dansk flytgödsel. Det enklaste sättet, och det som minskar förlusterna mest, är att tillsätta svavelsyran direkt när gödseln lämnar stallet. Då blir det inte heller förluster i bassänger och vid transporter.
Men det några nackdelar med svavelsyran. Ekologiska producenter får inte använda den och ska gödseln rötas i en biogasanläggning blir resultatet sämre. En biogasanläggning kan inte använda mer än 10 proent försurad gödsel i gasproduktionen.
Men nu har danska forskare vid Aarhus Universitet kommit fram till att man kan få samma effekter om man tillsätter socker i gödseln och det är bara bra för gasproduktionen.
Socker föder bakterier som producerar mjölksyra och denna sänker pH-värdet i gödseln. Försök har visat att man når tillräcklgit låga pH-väden med socker som med svavelsyra och därmed får man samma effekt vad gäller minskning av ammoniakavgång.