Spannmålsavtal eller inte – den långsiktiga trenden för vete är ner
Det råder stor osäkerhet på världens spannmålsbörser eftersom det inte stod klart i går med en förlängning av spannmålsavtalet mellan Ryssland och Ukraina. Det föregående avtalet löpte ut i går och Ryssland var inte intresserade av ett nytt.
Å andra sidan kan Ryssland ändra sig när som helst och ett nytt avtal kommer på plats, även Ryssland har nytta av de fredade fartygstransporterna med spannmål via Svartahavet och även om den ryska skörden av vete inte slår fjolårets rekordskörd så finns det en hel del vete från 2022 i lager och totalt kommer Ryssland ha mycket vete att exportera den kommande hösten, vinter och våren.
Den senaste förlängningen av spannmålsavtalet har inte heller fungerat som tänkt. Ryska myndigheter har maskat vad gäller nödvändig dokumentation till de fartyg som ska lasta spannmål och skeppa ut via Svarahavet. Det senaste avtalet löpte ut i går måndag.
Det är FN och Turkiet som står som förhandlare mellan Ryssland och Ukraina vad gäller dessa spannmålsavtal. Ryssland vill har mer av EU för att tillåta ett nytt avtal och säger sig vara missnöjda med de förra.
Turkiets president har hela tiden sagt att ett nytt avtal kommer på plats men så sent som i går sa Ryssland nej.
För spannmålen är inget avtal prisdrivande, men även utan spannmålsavtal visar den tekniska analysen att priset på vete på lång sikt ändå är på väg neråt.